Strategija

Koalicija za Mostar ovako vidi ekonomski razvoj Mostara

Predstavnici Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020. u petak su najavili podnošenje odluka čijom bi se implementacijom mogao privući veći broj ulagača ...
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 02. 2022. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020. na konferenciji za medije održane u petak, u Press Sali Gradske vijećnice najavio je na  osnovu  usvojene Strategije Grada Mostara za razdoblje 2022-2027 u nacrtu i Strateškog cilja 1, koji glasi: Razvijen, konkurentan i gospodarski dinamičan Grad Mostar, podnošenje Odluka u proceduru čijom bi se implementacijom veoma brzo privukao veći broj ulagača i stvorilo više stotina radnih mjesta na području Grada Mostara.

Najavljenim Odlukama za gospodarstvo predviđa se vraćanje dijela kamatne stope i vraćanje troškova registracije firmi, sufinansiranja zapošljavnaja, obuke, prekfalifikacije i dr. Ulagači iz prerađivačke djelatnosti bili bi oslobođeni naknada i taksa kao što su: komunalne naknade, priključne takse za vodovodnu mrežu, 50% umanjenje rente na građevinsko zemljište, dok bi se u ruralnim područjima investitori koji bi gradili poslovni objekat oslobodili naknade za korištenje građevinskog zemljišta, naknade za uređenje, priključne takse za vodovodnu mrežu, komunalne naknade i taksa na svaku istaknutu firmu na period od 3 godine.

Adil Šuta, predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar kazao je kako se jedna od odluka odnosi na poticaje gospodarstvu i zapošljavanju na području Mostara, a čije su pogodnosti vraćanje dijela kamatne stope, kao i sufinanciranje zapošljavanja, obuke i troškova.

- Time bi pružili potporu očuvanju starih tradicionalnih zanata, obrta i deficitarnih zanimanja te promociji gospodarstva i lokalnog ekonomskog razvoja. Ovom odlukom predviđen je set mjera koje primarno za cilj imaju zapošljavanje mladih – naglasio je Šuta.

Druga odluka govori o pogodnostima za investiranje iz oblasti prerađivačke industrije.

Vijećnik Anel Kljako, predsjednik Odbora za ekonomski razvoj naveo je kako se pogodnosti za ovu odluku odnose na oslobađanje od plaćanja taksi i naknada koje su propisane gradskim odlukama.

- Poduzimamo konkretne korake kako bi prerađivačku industriju vratili u naš grad. Definirano je proširenje poslovne zone Gajevi i Miljkovići te očekujemo da će taj lokalitet, posebno nakon izgradnje autoputa, biti atraktivan investitorima – smatra Kljako.

Ovaj Klub podnijet će i odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima.

- Problem ruralnog područja prisutan je, ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj BiH pa i šire. Stanovništvo masovno iseljava prema urbanom centru u potrazi za poslom - ocijenio je vijećnik Alis Čolaković, potpredsjednik Odbora za infrastrukturu.

Istaknuo je kako je te ljude moguće zadržati na ruralnim prostorima samo ako im se omogući zapošljavanje.

Stoga će glavne pogodnosti ove odluke, kaže Čolaković, biti oslobađanje od plaćanja taksi i naknada za korištenje i uređenje građevinskog zemljišta, ali i taksi za vodovodnu mrežu.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Koalcije za Mostar

Ekonomija kao najvažniji segment djelovanja

Adil Šuta osvrnuo se i na rad Gradskog vijeća u protekloj godini, istaknuvši kako se intenzivno radilo na stvaranju preduvjeta za ekonomski razvoj.

- Izradom i usvajanjem regulacijskih planova, izmjenama Prostornog plana u skladu s ekonomskim zahtjevima i definiranjem poslovnih zona stvorili smo preduvjete za ekonomski iskorak – naglasio je.

Na koncu je podsjetio kako se u ovoj godini očekuje realizacija niza infrastrukturnih projekata koji su već u tijeku, dok ekonomiju ističe kao najvažniji segment.

- Nama i našem stanovništvu treba posao i radna mjesta. Zbog toga Klub Koalicije podnosi set ekonomskih mjera koje će rezultirati zapošljavanjem i razvojem Grada – zaključio je Šuta.

Kopirati
Drag cursor here to close