Talijanska tvrtka

Italija gradi optičku mrežu ispod Jadrana

Počevši od talijanske jadranske obale, ići će kopnom do Milana, a zatim do drugih velikih europskih internetskih i cloud čvorova, povezujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 01. 2024. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska međunarodna komunikacijska tvrtka Sparkle pokrenula je projekt GreenMed za razvoj novog podmorskog kabelskog sustava preko Jadranskog mora koji povezuje Italiju s jugoistočnom Europom.

GreenMed će uspostaviti koridor optičke infrastrukture, potičući povezanost diljem srednje Europe, Balkana i zemalja središnjeg i istočnog Mediterana, priopćila je tvrtka.

Cilj projekta doprinjeti rastu balkanskog tržišta

Počevši od talijanske jadranske obale, ići će kopnom do Milana, a zatim do drugih velikih europskih internetskih i cloud čvorova, povezujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku, prenosi Geopolitika.news.

Cilj projekta je doprinijeti snažnom rastu balkanskog digitalnog tržišta, za koje se predviđa da će rasti godišnje oko 25% između 2023. i 2029. To će se postići pružanjem sigurne i raznolike rute uz postojeću infrastrukturu, tvrde iz talijanske tvrtke.

Mediteranski bazen

"S GreenMedom, Sparkle nastavlja širenje svoje mreže stvarajući rutu s vrlo inovativnim značajkama koja prelazi mediteranski bazen kako bi podržao potražnju za interkontinentalnom povezanošću i rastuću digitalizaciju balkanskog područja", rekao je Enrico Bagnasco, izvršni direktor Sparklea. Obećaju povezanost s vrlo malim kašnjenjem u prijenosu podataka.

Uključivanje grčkog otoka Krete u sustav također će ga povezati sa Sparkleovim BlueMed kabelom koji povezuje Italiju s Francuskom, Grčkom i drugim mediteranskim zemljama, a završava u gradu Aqabi u Jordanu.

Kopirati
Drag cursor here to close