Tuneli i naše rupe

Hranjen i Ivan – Problemi na vidiku

Od 2010. godine na koridoru Vc napravili smo 100 kilometara, znači 10 kilometara godišnje…
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 04. 2022. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dva najznačajnija infrastrukturna projekta u Federaciji, Tunel Hranjen i tunel Ivan, ugrožena su upravo zbog nemara države i problema sa ugovaračima'', objavila je BHRT, navodeći kako su problemi s izgradnjom Tunela Hranjen počeli dolaziti polako na naplatu.

Rok za završetak radova istekao je još u veljači, a probijeno je tek nešto više od trećine glavne tunelske cijevi dok su gotovo sva sredstva, više od 80 milijuna maraka potrošena.

''Neki iskopi u tunelu, kako smo mogli vidjeti u dokumentaciji koju smo dobili, uopće nisu izvođeni, čak je reagiralo i Tužiteljstvo Kantona Sarajevo koje je formiralo predmet zbog sumnje na postojanje određenih krivičnih djela. Trenutno je predmet u fazi provjere'', navodi BHRT.

Iz Autocesta Federacije kažu kako je istina da ''postoje problemi zbog loših geoloških uvjeta, što je dovelo do razlike između ugovorene i realizirane dužine iskopa''.

I za dionicu autoceste Tarčin - Ivan već sada je prema najavama iz Autocesta Federacije jasno da rokovi za završetak radova, kako su kazali iz opravdanih razloga, neće biti ispoštovani. On je produžen za polovinu kolovoza.

460 milijuna eura za 41 kilometar autoputa

Direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder poručuje da se trenutno suočavaju s problemom da mnogi izvođači ne žele davati ponude zbog manjkavosti u Zakonu o Javnim nabavkama zbog toga što zabranjuje primjena klizne skale u postupku raspisivanja tendera do dodjele ugovora. Ovakvo stanje je neodrživo te iz Autocesta naglašavaju da svi značajni projekti zbog ovoga mogu stati.

Video: Problemi sa izgradnjom tunela Hranjen i Ivan

"Tendencija povećanja obima posla u građevinarstvu posebno na koridoru Vc je značajna, sada otvaramo novi ciklus investicija u brze ceste na prostoru cijele Federacije BiH, tako da će sigurno doći do povećanja cijena radova i problema sa rokovima. Stalno poskupljenje građevinskih materijala može blokirati radove", navodi direktor Autocesta FBiH.

Nekoliko puta do sada je upozoravano da je zbog političkih opstrukcija i nerada u Parlamentu Bosne i Hercegovine, blokirano više od 460 milijuna eura za 41 kilometar autoputa, podsjeća državna televizija.

Stručnjaci poručuju da se osnovni uzrok većine problema u vezi gradnje autoputova najvećim dijelom u Federaciji odnosi na kratkoročnu nelikvidnost koja je rezultat neadekvatnog financijskog planiranja.

"Nažalost, sredstva koja bi se trebala koristiti za izgradnju cesta koriste se za neke druge svrhe i vidimo da na te kapitalne projekte izdvajamo sredstva u minimalnom iznosu. Praktično od 2010. godine na koridoru Vc napravili smo 100 kilometara, znači 10 kilometara godišnje. U Hrvatskoj su za 10 godina napravili oko 1000 kilometara autocesta i cesta za brzi promet", kaže profesor na Građevinskom fakultetu UNSA Mehmed Bublin.

Vranduk

Osim što izdvajamo neplanski ogromna sredstva iz proračuna, država gubi i arbitražne sporove. Austrijski Strabag dobio je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Bruxellesu, prema kojem je Elektroprivreda BiH dužna isplatiti odštetu od 32,8 milijuna maraka. Radi se o arbitraži u vezi s gradnjom Hidrocentrale “Vranduk” na koju se čeka gotovo 30 godina, a čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni. Zbog blokada ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Iz Elektroprivrede poručuju da nastavljaju aktivnosti na izgradnji hidroelektrane. U tijeku je pribavljanje dozvola.

''Kapitalni i infrastrukturni projekti u Bosni i Hercegovini grade se dugo i sporo, plaćaju više nego što je uobičajeno, a česte političke krize dodatno usporavaju i njegovu dinamiku. Tako je bilo i s Hidroelektranom Vranduk za koju se tri puta polagao kamen temeljac. Upravo je ona dokaz kako izgleda kada politika upetlja svoje prste i upropasti projekat vrijedan 150 milijuna maraka'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close