Tvrdi Muftijstvo

Gradnja zgrade HNK u Mostaru ide na sud u Strasbourg

Muftijstvo mostarsko najavilo je pokretanje postupka pred sudom u Strasbourgu i Ustavnim sudom BiH zbog gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i trga.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 05. 2024. u 10:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muftijstvo mostarsko najavilo je pokretanje postupka pred sudom u Strasbourgu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine zbog gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i trga koje se, prema njihovim navodima, izvode nelegalno.

Muftijstvo je reagiralo na izjave gradonačelnika Mostara Maria Kordića, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je na inicijativu predsjednika Kluba vijećnika Koalicije za Mostar Mirze Drežnjaka da se nadležnom povjerenstvu proslijedi predmet zahtjeva Madžlisa Islamske zajednice u Mostaru za gradnju centra Mevlana u središnjoj zoni. Kordić je naveo kako ne želi unijeti nemir ali da je u inicijativi izneseno ''masu neistina, laži i podmetanja'', te da stoga inicijativa ''nije dobrodošla'', a iz Medžlisa su naveli sljedeće: ''Koji su kriteriji da nešto bude 'dobrodošlo' nije pojasnio, već je na krajnje neprimjeren način, kako on to zna, 'iskomunicirao' inicijativu u kojoj se od njega traži da se konačno počne baviti svojim poslom i da u zakonski utvrđenom roku i prema zakonom predviđenim procedurama Islamskoj zajednici omogući izdavanje dozvole za Interkulturni centar Mevlana''.

''Sizifov posao''

U priopćenju se navodi da, osim ''prenaglašene bahatosti u istupima gradonačelnika, Islamska zajednica i javnost očekuju da gradonačelnik pokaže ozbiljnost i da uvaži ovaj legalni i legitimni zahtjev, jer ako zagovara grad europskih vrijednosti onda mu nasušno treba Interkulturni centar 'Mevlana' koji će biti most između Istoka i Zapada u srcu Europe''.

Dalje navode kako se neće moći ''uskraćivati prava, ne rješavati i daleko od očiju javnosti držati legalni i legitimni zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru, jer, ''Sizifov je to posao''.

''Krajnje je neprihvatljivo da Mario Kordić vraća Grad Mostar u ono vrijeme kada su figurirale strogo podijeljene nacionalne općine s prefiksom hrvatske i u kojima nije bilo mjesta za bilo šta drugo i drugačije. Pretpostavljamo da je iz tog vremena i ideja famoznog 'trga' na Lakišića haremu, kao i Hrvatsko narodno kazalište, koje se gradi nelegalno. To su projekti koji su 'dobrodošli' gradonačelniku i HDZ-u, u vezi kojih pokrećemo postupak pred sudom u Strasbourgu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine'', kaže se u priopćenju naslovljenim upitom ''Kakav Mostar želi Mario Kordić?''.

Projekt bez pretpostavke za ulazak u proces

Podsjećamo, Grad Mostar ranije je pozvao na prestanak ''manipulativnog djelovanja Islamske zajednice, kao i svih drugih političkih aktera u BiH koji, kako kažu, za cilj imaju pritisak na institucije Grada, a za direktnu posljedicu podizanje tenzija i dovođenje u zabludu svih žitelja Mostara''.

''Manipulativno i neutemeljeno djelovanje koje se lažno kvalificira legitimnim zahtjevima prema Gradu Mostaru od strane Islamske zajednice i njezinog rukovodstva izaziva stanje zabrinutosti kod žitelja Mostara i generira strah'', priopćeno je ranije iz Grada Mostara. Donošenjem različitih odluka kroz Gradsko vijeće i djelovanjem Gradske uprave stvaraju se preduvjeti s ciljem privlačenja investicija, a dio njih se trenutno i realizira. Ovome uspjehu svjedoče brojni objekti u izgradnji na cijelom prostoru Mostara.

"Najavljeni projekt gradnje Interkulturalnog centra 'Mevlana' na lokalitetu koji se bez bilo kakvoga temelja naziva 'Lakišića harem' od strane Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Mostar, analiziran je u nadležnim tijelima Grada Mostara i zaključeno je kako projekt nema osnovne pretpostavke za ulazak u proces izdavanja dozvola. Najavljeni projekt ne zadovoljava dva osnovna preduvjeta: Vlasništvo nad predmetnim zemljištem i Regulacijskim planom na predmetnoj lokaciji planiran je gradski trg'', istaknuto je ranije.

Gradski trg i dva načina

Kordić je na konferenciji za medije u pauzi zasjedanja Vijeća, rekao kako ''inicijativa (Mirze Drežnjaka, op.a.) nije bila dobronamjerna''.

''To je predizborna atmosfera i nekakve političke poruke su se kroz to htjele poslati. Nije pristojno, nije dobro, nije poželjno u gradu na takav način gurati te inicijative i zbog toga sam reagirao. Što se tiče samog lokaliteta i cijele priče oko toga, mislim da sam puno puta vrlo jasno komunicirao da ne postoje ni pravni ni formalni uvjeti za izdavanje bilo kakvih dozvola na tom lokalitetu'', rekao je mostarski gradonačelnik.

Rekao je kako su se ranije, prije desetak godina, našla dobra rješenja – lokacije nekadašnjeg restorana Jagnje te lokacija u Cernici te da su tada te lokacije bile prihvatljive.

''Zašto sad u ovo vrijeme i na ovaj način netko pokušava vratiti tu temu i na lokaciju na kojoj se nikakav pravni, ni vlasnički ni bilo kakav drugi formalni uvjet nije zadovoljio da bi se počelo bilo što raditi. Tamo je predviđen gradski trg. Zašto se inzistira baš na toj lokaciji, na ovakav način, bojim se da ima neku drugačiju pozadinu od čiste želje da se gradi nekakav interkulturalni centar koji pozdravljam jer je interkulturalnost jako bitna i poželjna'', rekao je Kordić.

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, je rekao kako ne postoji regulacijski plan za to područje i da podržava zahtjev islamske zajednice i mostarskog muftije ali da se ovaj problem mora riješiti ''samo dogovorom i sa strukom''.

Marić je rekao kako ''postoje dva načina kako se to može riješiti''.

Kopirati
Drag cursor here to close