Mala kvadratura

Mostar gradi neuvjetan vrtić?

Grad Mostar planira graditi premalen vrtić ili su pogriješili u matematici?
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 03. 2023. u 14:40 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema projektnoj dokumentaciji novi vrtić u mostarskom naselju Centar 2 trebao bi biti neto površine 600 m2.

Međutim, po standardima i normativima koji službeno vrijede na području Hercegovačko-neretvanske županije, ta površina ne zadovoljava vrtićke potrebe.

Naime, prema važećim standardima da bi se zadovoljili osnovni pedagoški i zdravstveno higijenski uvjeti utvrđeni su građevinski odnosno površinski uvjeti za život i boravak djece u vrtiću.

  / Ulaz u vrtić sa sjeverne strane

 Tako je za jaslički uzrast odnosno za djecu od 6 mjeseci do 3 godine potrebno najmanje 3,6 m² po djetetu i 6 m² po djetetu. Za vrtićki uzrast od 3 do 7 godina potrebno je najmanje 2,4 m², odnosno 6 m ² po djetetu. Prema normativu, potrebno je na dvije odgojne skupine uzrasta djece od 3-6 godina jedan mokri čvor sa ženskim i muškim kabinama. Također, za predškolske ustanove od posebnog su značaja prostori kao što su zajedničke prostorije, garderobe, sanitarije, te pomoćne prostorije. Predškolska ustanova ima dvorište čija veličina ovisi od razvijenosti ustanove; a što po jednom djetetu iznosi 3 m².

Mogu li se prostorije ''stisnuti''

Sudeći po projektnoj dokumentaciji, površina od 600m² dovoljna je za smještaj 103 djece, koliko ih je navedeno da će primati vrtić. U tu kvadraturu ne mogu ''stati'' ni dodatne prostorije, ali ni dvorište propisane veličine, kao ni predviđeni parking za djelatnike vrtića.

Uz to, u 600 kvadrata trebaju se ''stisnuti'' blagovaonice: 1 vrtićka + 1 jaslička; spavaonice za dvije vrtićke skupine, toaleti uz 2 vrtićke skupine, toalet za odgajatelje vrtić+jaslice, toalet sa tuš kabinom za jaslice za dvije skupine sa malim wc školjkama i umivaonicima, prostor za presvlačenje uz jasličke skupine koji ima osiguran pogled na skupinu, dječje garderobe uz svaku skupinu (4), jedna pomoćna kuhinja, jedan vešeraj, terase uz jasličke skupine, ostava za svaku skupinu, prostorija za rad s djecom po individualiziranom programu, i multifunkcionalna dvorana.

Pročitajte još

Također, u spomenutu kvadraturu po natječaju treba stati uprava i gospodarski dio; u koji spada ostava-magacin, odnosno radionica za kućnog majstora, ured za rad stručnih suradnika, odgajateljska soba i soba za sastanke, kotlovnica, a zgrada mora imati obvezan pristup za kolica (dječja i invalidska).

Na spoju lokacije i sjevernog ulaza te po potrebi i sa istočne strane, potrebno je, navode, definirati parking površine za zaposlenike, servise sa pristupom u zonu objekta i korisnike za kratkotrajni boravak.

Cijela preostala lokacija, dodaju, ograđuje se adekvatnom ogradom i zelenim pojasom, a dvorište sa definiranim sadržajima formira kao prostor za vanjski boravak djece.

Da se uzmu najmanje kvadrature po djetetu priopisane standardima i normativima, u 600m² ne bi mogli stati svi sadržaji koji su planirani. Mostar godinama ima problem s nedostatkom kapaciteta u predškolskim ustanovama.

Kapaciteti veliki problem

Grad Mostar je u proračunu za ovu godinu odvojio sredstva za projekt izgradnje novog vrtića u naselju Centar II gdje je situacija uvjerljivo najkritičnija, rekla je ranije za medije direktorica JU Dječji vrtići Mostar.

''To je naselje koje ima puno djece, kako školske tako i predškolske, a naši kapaciteti svedeni su na dvije skupine te jedan mali privatni vrtić. Ako govorimo o tome koje nam je goruće pitanje, onda je to svakako pitanje kapaciteta, ali izgradnjom novog vrtića stvari bi se nekako riješile'', kazala je ranije Kegelj.

Da mjesta u vrtićima nema dovoljno potvrdio je i sam načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

''Ukupno imamo 1880 vrtićkih mjesta u gradu, što nije dovoljno. Zbog toga se u vrtićima stvaraju i liste čekanja'', kazao je Ćorić prilikom predstavljanja Izvješća o radu dječjih vrtića na sjednici Gradakog vijeća u prosincu 2021. godine.

Na tadašnjoj sjednici moglo se čuti kako je nužno pristupiti izgradnji vrtića u Centru 2 jer je “postojeći neuvjetan, a naselje se širi”. O potrebi proširenja kapaciteta vrtića ukazalo se i u posljednjem Izvješću o radu vrtića.

Objekti su dotrajali, a namještaj i didaktička sredstva, općenito, uglavnom su stari više od 20 godina. Novi oblici rada zahtijevaju i nova sredstva rada, navedeno je između ostalog u Izvješću o radu vrtića u pedagoškoj 2021./22. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close