Centar 2

Poznato što će sadržavati novi mostarski vrtić

Mostarsko naselje Centar 2 trebalo bi dobiti javni dječji vrtić za boravak nešto više od stotinu djece.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 02. 2023. u 20:33 M.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarsko naselje Centar 2 trebalo bi dobiti javni dječji vrtić za boravak nešto više od stotinu djece.

Naime, Grad Mostar je raspisao natječaj za izradu projektne dokumentacije potrebne za izgradnju vrtića. Površina samog objekta planirana je na oko 600 četvrtvornih metara.

Urađena analiza potreba

Kako je navedeno u projektnom zadatku aktivnosti na izgradnji vrtića pokreću se “prema analizi potreba naselja Centar 2 i gravitacijskih naselja Rudnik i Centar 3, a na osnovu Regulacijskog plana, Odlukom gradonačelnika i Gradskog vijeća”.

Na lokaciji budućeg vrtića, tvrde, postoje objekti koji su planirani za demoliciju i nisu ušli u plansku dokumentaciju.

Kompleks vrtića trebao bi biti sadržavati prizemlje i jedan kat te biti “zidana etažna građevina sa ravnim krovom, dvorištem, parkingom, servisnim ulazom i zelenim pojasom”.

Vrtićke i jasličke skupine

Projektom je planirano kako će u vrtiću boraviti dvije vrtićke skupine po 25 djece, dvije jasličke skupine po 16 djece te 15-ero djece s poteškoćama.

Prateći sadržaji vrtića trebale biti dvije blagovaonice, spavaonice, toalete za djecu, odgajatelje, jaslice te toalet sa tuš kabinom za jaslice za dvije skupine sa malim wc školjkama i umivaonicima.

Nadalje, planirana je izgradnja prostoa za presvlačenje uz jasličke skupine koji ima osiguran pogled na skupinu i četiri dječje garderobe.

Projektom je planirana i pomoćna kuhinja, vešeraj, terase uz jasličke skupine, ostava za svaku skupinu, prostorija za rad s djecom po individualiziranom programu, multifunkcionalna dvorana te odgovarajuće podne obloge. Gospodarski dio objekata trebao bi sadržavati ostavu - radionicu za kućnog majstora, ured za rad stručnih suradnika, odgajateljsku sobu i sobu za sastanke te “kotlovnicu ili slično”.

Liste čekanja

Na spoju lokacije i sjevernog ulaza te po potrebi i sa istočne strane, potrebno je, navode, definirati parking površine za zaposlenike, servise sa pristupom u zonu objekta i korisnike za kratkotrajni boravak. Cijela preostala lokacija, dodaju, ograđuje se adekvatnom ogradom i zelenim pojasom, a dvorište sa definiranim sadržajima formira kao prostor za vanjski boravak djece.

Foto: Bljesak.info / Planirani kapacitet vrtića ''Centar 2''

Liste čekanja već dugi niz godina postoje u mostarskim vrtićima. Da mjesta u vrtićima nema dovoljno potvrdio je i sam načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

“Ukupno imamo 1880 vrtićkih mjesta u gradu, što nije dovoljno. Zbog toga se u vrtićima stvaraju i liste čekanja”, kazao je Ćorić prilikom predstavljanja Izvješća o radu dječjih vrtića na sjednici Gradakog vijeća u prosincu 2021. godine.

Dotrajali objekti

I na tadašnjoj sjednici moglo se čuti kako je nužno pristupiti izgradnji vrtića u Centru 2 jer je “postojeći neuvjetan, a naselje se širi”. O potrebi proširenja kapaciteta vrtića ukazalo se i u posljednjem Izvješću o radu vrtića.

Objekti su dotrajali, a namještaj i didaktička sredstva, općenito, uglavnom su stari više od 20 godina. Novi oblici rada zahtijevaju i nova sredstva rada, navedeno je između ostalog u Izvješću o radu vrtića u pedagoškoj 2021./22. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close