Planovi

Država vlasništvo nad klimom prebacuje na mostarsko Sveučilište

U nacrtu ove odluke stoji da knjigovodstvena vrijednost klima uređaja iznosi 0 KM, kao i vanjske jedinice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 07. 2023. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH pripremilo je odluku kojom se odobrava prijenos prava vlasništva nad stalnim sredstvima, bez naknade, s Vijeća ministara BiH na Sveučilište u Mostaru i to klima uređaja i jedne vanjske jedinice, objavio je portal Fokus.

Kako se navodi, odluku treba potpisati predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a u nacrtu ove odluke stoji da se klima uređaj, čija knjigovodstvena vrijednost iznosi 0 KM, kao i vanjska jedinica, koja prema knjigovodstvu također košta 0 KM, poklanjaju Sveučilištu u Mostaru.

''Treba naglasiti da prema Pravilniku o računovodstvu i računovodstvenim politikama odnosno prema Instrukciji o donaciji, razmjeni stalnih sredstava između budžetskih korisnika koju je izdalo Ministarstvo financija i trezora BiH prijenos vlasništva nad stalnim sredstvima se vrši između institucija BiH odnosno subjekata koji su na državnom budžetu'', navodi Fokus.

  / Fakslimil pripremljene odluke | Izvor: Fokus

S druge strane, Sveučilište u Mostaru je osnovalo više kantona pa nije budžetski korisnik državnog proračuna. Prema proceduri, određena institucija BiH koja ima upit od druge institucije BiH vezan za doniranje ili ustupanja sredstva ili opreme obraća se Ministarstvu financija BiH kako bi za tako nešto dalo dozvolu. Tek nakon odobrenja dvije institucije prave sporazum.

''U obrazloženju nacrta odluke o poklonu klima uređaja navedeno je da se Sveučilište u Mostaru obratilo Glavnom tajništvu Vijeća ministara BiH molbom za donaciju klimatizacijskih uređaja broj: 01-2684/23 od 11.5.2023. godine. Sveučilište se u Molbi poziva na sporazum o suradnji zaključen dana 20. 11. 2019. godine i na razgovore održane na MoStart konferenciji dana 18. 4. 2023. godine te u Molbi obrazlaže da klimatizacijski uređaj ima ključnu ulogu u održavanju optimalnih uvjeta za rad i dugovječnost opreme unutar data centra Sveučilišta u Mostaru'', navodi, između ostalog, sarajevski portal.

Kopirati
Drag cursor here to close