Federalni novac stiže u Mostar

366.000 KM za Univerzitet, Sveučilište i SKB Mostar

Gospodarstvo / Novac | 06. 07. 2023. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Diploma u rukama

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti potpisalo je i ove godine ugovore sa javnim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama u Federaciji BiH, a sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna KM namijenjena su za podršku realizaciji programa i projekata u oblasti znaosti od značaja za FBiH.

Podjela novca 

Ugovori su potpisani sa svih šest javnih univerziteta u Federaciji BiH - Univerzitet u Sarajevu (558.000 KM), Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru (144.000 KM), Sveučilište u Mostaru (198.000 KM), Univerzitet u Bihaću (126.000 KM), Univerzitet u Zenici (144.000 KM), Univerzitet u Tuzli (234.000 KM) i Franjevačka teologija Sarajevo (24.000 KM) te s univerzitetskim kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli, odnosno Sveučilišnom kliničkom bolnicom u Mostaru (po 24.000 KM).

Prema riječima federalne ministrice obrazovanja i nauke Jasne Duraković, ove godine su povećana izdvajanja za nauku. Također, na osnovu pozitivnih iskustava iz ranijih godina, u proces raspodjele sredstava, ponovo je uključena akademska i znanstvena zajednica.

"Podrška je dodijeljena putem ugovora, bez javnog poziva, odnosno direktno javnim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama u Federaciji BiH, koje, u skladu s vlastitim strateškim opredjeljenjima i razvojnim potrebama, odlučuju o utrošku dodijeljenih sredstava, a u okviru definiranih programa", kazala je ministrica Duraković, naglasivši kako se sredstva mogu koristiti za realizaciju znanstvenih projekata u okviru 11 programa.

Njima su, među ostalim, obuhvaćeni programi podrške znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju, izdavanju znanstvene literature i referentnih časopisa, međuinstitucionalne znanstvenotehnološke suradnje međunarodnog karaktera, organizacije domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova i istraživanja od značaja za Federaciju BiH te sufinaciranja istraživačkog rada i studijskih boravaka.

Oprema i istraživanja

Također, ovi ugovori se odnose i na projekte i programe opremanja znanstvenih i visokoškolskih ustanova kada je u pitanju uređenje prostora te nabava prioritetne opreme za znanstveno-istraživački i istraživačko-razvojni rad, a njima su i precizno uređena prava i obveze institucija, dok će Ministarstvo intenzivirati nadzor nad namjenskim utroškom sredstava.

Kako ističu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu osigurano je skoro četiri milijuna KM za oblast znanosti, a sredstva će biti dodijeljena i putem javnog poziva ostalim znanstvenim ustanovama i društvima te pojedincima koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i znanstvenih ustanova, kao i za podršku izdavanju akademskih i znanstvenih časopisa iz područja društvenih i humanističkih znanosti u ovoj godini.

Dio sredstva bit će dodijeljen u okviru natječaja za financiranje znanstvenoistraživačkih  i istraživačkorazvojnih projekata, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije BiH u različitim znanstvenim oblastima te za financiranje preuzetih obveza po osnovi bilateralnih sporazuma u okviru međunarodne znanstvenno-tehnološke suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close