Poticaj

Domovima zdravlja u ŽZH skoro milijun KM za investicije u zdravstvu

Sredstva su predviđena Financijskim planom Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH za 2023. godinu, pa će tako biti isplaćena domovima zdravlja na području Županije...
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 12. 2023. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) je, na sjednici održanoj u srijedu u Širokom Brijegu, dala suglasnost na Odluku o isplati dijela sredstava za investicije u zdravstvu županijskim domovima zdravlja u iznosu od skoro milijun maraka.

Sredstva su predviđena Financijskim planom Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH za 2023. godinu, pa će tako biti isplaćena domovima zdravlja na području Županije u sljedećim iznosima: Dom zdravlja Posušje iznos od 210.000 KM, Dom zdravlja Grude iznos od 206.300 KM, Dom zdravlja Široki Brijeg 290.006,41 KM i Dom zdravlja Ljubuški iznos od 288.900 KM. Razlog za donošenje ove Odluke je osuvremenjivanje zdravstvenih ustanova u ŽZH, a u cilju podizanja razine zdravstvene zaštite pučanstva, navodi se u priopćenju Vlade ŽZH.

Također, donijeta je i Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

"Zbog usklađivanja Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva s odredbama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutarnjeg ustrojstva županijskih tijela uprave i županijskih upravnih organizacija, gradskih i općinskih tijela uprave i upravnih organizacija, potrebe uvođenja u naziv radnog mjesta i opis poslova za rad na EU integracijama i rekonstrukcije Sektora socijalne skrbi, bilo je potrebno pristupiti donošenju novog Pravilnika u unutarnjem ustrojstvu Ministarstva", naveli su iz županijske vlade.

Vlada je danas potvrdila i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijima i odobravanju isplate sredstava s pozicije "Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju", utvrđenih županijskim proračunom za 2023. godinu. Tako su uvećana sredstva za iznos od 50.000 KM te ista sada iznose 322.000 KM.

"Nakon potpisivanja Ugovora o sufinanciranju zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu s poteškoćama u predškolskim ustanovama s područja ŽZH između Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, kojim je ugovoren iznos sufinanciranja dijela troškova obveznih doprinosa i dijela neto plaće u iznosu od 800 KM mjesečno po osobi, a 500 KM od strane Vlade ŽZH te je isti iznos raspoređen sukladno broju djece s poteškoćama u razvoju u predškolskim ustanovama u ŽZH", pojasnili su.

Vlada je na današnjoj sjednici također dala suglasnost na rebalans Financijskog plana županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje te je usvojila programe rade županijskih ministarstava, Uprave civilne zaštite ŽZH i Ureda za zakonodavstvo Vlade ŽZH za 2024. godinu, kao i nekoliko odluka o dodjeli koncesija gospodarskim društvima.

Kopirati
Drag cursor here to close