Važna infrastruktura

Britanski div kupuje važnu infrastrukturu u BiH

Riječ je o veoma važnoj infrastrukturi za jednu državu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 12. 2023. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacijskih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Ova vijest je sada i službena jer je globalni div uputio službenu obavijest Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine, izvještava BiznisInfo.ba.

Globalna korporacija

Naime, Konkurencijsko vijeće BiH je 13. listopada zaprimilo prijavu namjeravane koncentracije od strane firme Actis EU Menagement, odjel globalne korporacije koji je registriran u Luksemburgu.

Prijava namjere koncentracije se odnosi na stjecanje direktne pojedinačne kontrole nad društvom Sky Towers Infrastructures Beograd, i istoimenim firmama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Koncentracija će imati efekt prvenstveno na tržištu davanja u zakup, odnosno iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, tj. pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih telekomunikacijskih mreža na prostoru Bosne i Hercegovine.

Kako se ranije pisalo Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stupovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacijske infrastrukture.

Korisnik stubova

Prošlog mjeseca je objavljeno da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori.

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijeloj regiji, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana s njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close