Zdenko Štriga

Coral Consulting u devet točaka predstavio Marshallov plan za BiH

Štriga je prošle godine u Mostaru otvorio ured svoje nove tvrtke Coral Consulting Service, a koja za strateški cilj ima umrežiti ulagače na prostoru jugoistoka Europe, odnosno uvezati je s ostatkom Europe.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 06. 2023. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od osnivanja poduzetničkih centara i povezivanja malih i srednjih poduzetnika, preko regionalne suradnje i privlačenja iseljeništva koje idejama, kapitalom i povezanošću s velikih europskim središtima može privući nova ulaganja u BiH - ovo su samo neke od odrednica plana koji je u BiH predstavio Zdenko Štriga, uspješni biznismen rodom iz Hrvatske s dugogodišnjom karijerom u poduzetništvu i investiranju, a koji krupnim koracima razvija poslovnu mrežu u jugoistočnoj Europi i Aziji, piše Večernji list.

Štriga je prošle godine u Mostaru otvorio ured svoje nove tvrtke Coral Consulting Service, a koja za strateški cilj ima umrežiti ulagače na prostoru jugoistoka Europe, odnosno uvezati je s ostatkom Europe, koristeći pritom sva dostupna iskustva iz uspješnih europskih gospodarstava.

Ured ove tvrtke aktivno radi na privlačenju i uvezivanju poslovnih ljudi i investitora, a novi plan neki već uspoređuju s onim Marshallovim za Europu.

Plan ima devet točaka, a to su: pozicioniranje bh. industrijskog, turističkog i poljoprivrednog sektora kao primjera dobre prakse u regiji; osnivanje poduzetničkih centara u BiH i regiji, a u svrhu povezivanja malih i srednjih poduzetnika država regije; regionalna/prekogranična suradnja sa susjednim državama; uključivanje bh. dijaspore (ogroman neiskorišten potencijal) u razvoj gospodarstva BiH stvaranjem poticajnih uvjeta za povratak svih onih koji se žele vratiti u BiH (3. i 4. generacija), kao i onih koji žele ulagati novac u MSP.

Tu je i sprječavanje još većeg nedostatka radne snage na način zaustavljanja iseljavanja i stvaranja primamljivih uvjeta za povratak iseljenog stanovništva (program povratka iseljenih – irski primjer); medicinski turizam, kontinentalni turizam (ruralni i etnoturizam), stvaranje u BiH oaze za strane umirovljenike, jačanje metalske i drvne industrije te stvaranje velikih poljoprivrednih površina na klimatski povoljnim zemljištima, navodi dalje Večernji list.

Inače, Zdenko Štriga je nešto opširnije o svojim idejama i konceptu Corala ranije govorio i u podcastu "Imam ideju" portala Bljesak.info.

Video: IMAM IDEJU 21# | EUROPA IMA NOVCA, TREBA GA SAMO ZNATI UZETI
Kopirati
Drag cursor here to close