Sezona grijanja krenula

Čišćenje dimnjaka u Mostaru: Jako malo poziva od strane stanara stambenih zgrada

Preporuča se da svoj dimnjak pregledate i očistite barem jednom godišnje kako biste osigurali pravilno održavanje dimnjaka, ali i češće ukoliko koristite kamin.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 10. 2023. u 11:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom hladnijih dana vrlo brzo počet će i nova sezona grijanja. Bilo da se grijete na plin, drva ili neki drugi način, trebalo bi se pobrinuti da instalacije ili dimnjake pripremite za sezonu. Preporuča se da svoj dimnjak pregledate i očistite barem jednom godišnje kako biste osigurali pravilno održavanje dimnjaka, ali i češće ukoliko koristite kamin.

U razgovoru s mostarskim dimnjačarima, saznali smo kako su oni odgovorniji građani to već odradili puno ranije, dok zadnjih dana, dolaskom nižih temperatura, sve češće dimnjačarima zvoni mobitel sa zahtjevom za intervenciju.

''Idealno vrijeme za očistit dimnjak je razdoblje kasnog proljeća i ranog ljeta, posebno je bitno da to urade domaćinstva koja imaju osjetljive kategorije kao što su starije osobe, bolesnici i bebe. Sezona grijanja već polako polazi, miris dima osjetimo ponegdje u zraku, a s tim sve su učestaliji pozivi građana za čišćenje dimnjaka'', kazali su za Bljesak.info Tajma i Sanjin Drljević, bračni par koji se već nekoliko godina bavi ovim poslom.

Jako malo poziva od strane stanara stambenih zgrada

Pored sigurnosti, redovito čišćenje dimnjaka obavlja se kako bi korisnici bili sigurni, odnosno kako bi se spriječili požari ili trovanja. Osim toga, redovitim se čišćenjem produžuje vijek trajanja dimnjaka.

''Najveća opasnost zbog neodržavanja dimnjaka jesu smrtni ishodi, zatim trovanje dimnim plinovima, požari dimnjaka, kao i materijalna šteta. Trudimo se da stvorimo naviku kod naših sugrađana da vode računa o sigurnosti svoga doma. Da se primijetiti da građanstvo polako shvaća važnost ovog našeg posla te nas češće i pozivaju na intervenciju'', govore.

Iako su pozivi za čišćenjem dimnjaka većinom na obiteljskim kućama, zabrinjava činjenica da jako malo poziva dolazi od strane stanara stambenih zgrada.

''Dimovodi u višestambenim objektima u našem gradu nisu održavani 30 godina i više, te je samim tim stanje i više nego loše. Problem je što su u tom vremenskom razdoblju urađene razne izmjene na dimovodnim kanalima kao i određeni građevinski radovi bez suglasnosti stručnih osoba. Nemoguće je utvrditi pravo stanje bez snimanja video inspekcijskom kamerom, a zatim po činjeničnom stanju raditi daljnje dimnjačarske poslove'', upozoravaju mostarski dimnjačari.

Jedinstvene cijene u cijeloj BiH

Pozivi za čišćenjem dimnjaka mostarski dimnjačari pored našeg grada dobivaju i iz drugih mjesta. Što se tiče cijena redovnih održavanja, one su jedinstvene u cijeloj BiH jer je Udruženje dimnjačara u BiH oformilo određeni cjenovnik kojeg se pridržavaju svi članovi Udruženja.

''Zbog enormnih poskupljenja kako materijala za izradu alata, tako i goriva cijena ovisi od udaljenosti i vrste usluge koja je potrebna, ali uglavnom cijena za uži dio grada za klasično čišćenje dimnjaka iznosi 35 KM'', kazali su.

Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato mostarski dimnjačari skreću pažnju građanima da na vrijeme poduzmu potrebne mjere da bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu.

Kada zvati dimnjačara?

  1. kada dimnjak dobro ne vuče ili uopće ne vuče,
  2. kada senzor na plinskom uređaju za loženje upozorava na nepravilan rad dimnjaka,
  3. kada kod upotrebe plinskog uređaja za loženje dolazi do vlaženja glatkih površina u prostoru, postoji mogućnost da se radi o povratu dimnih plinova,
  4. kada iz dimnjaka osjetimo neugodan miris,
  5. kada čujemo da se nešto urušava u dimnjaku,
  6. kada dođe do provlaživanja dimnjaka,
  7. najmanje jednom godišnje ili češće prema zahtjevima iz projekta građevine,
  8. nakon nastanka požara u dimnjaku,
  9. prije prve upotrebe novog dimnjaka,
  10. prije ponovne upotrebe dimnjaka koji se nije koristio duže od godinu dana,
  11. prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva,
  12. nakon svakog izvanrednog događaja.
Kopirati
Drag cursor here to close