Podizanje prašine

Betonski blokovi u mostarskom naselju Rudnik - Vlasnici kažu uređenje, susjedi kažu osveta

Vlasnica zemljišta navodi kako je postavljanje betonskih ploča bilo u domeni 'uređenja privatnog vlasništva’, no stanari tvrde drugačije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 08. 2023. u 18:26 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Betonski blokovi postavljeni na privatnu parcelu u mostarskom naselju Rudnik izazvali su nezadovoljstvo stanara kuća koji graniče s ovim zemljištem.

I dok stanari, s jedne strane, tvrde kako ih vlasnici parcele ''godinama teroriziraju'', vlasnici ističu kako je to njihovo privatno zemljište te da su proteklih godina, čekajući da gradske službe riješe njihov status, bili izuzetno strpljivi i na raspolaganju stanarima.

Foto: Bljesak.info / Negodovanja zbog gradnje u Mostaru

Stanari navode kako su postavljeni blokovi 'presjekli' put koji su koristili godinama, a vlasnici ističu kako prilaz njihovim kućama nije blokiran, da stanari nisu 'odsječeni' odnosno da postoji put, koji je po planu namijenjen za prilaz ovim kućama.

Put postoji

''To što taj put nije asfaltiran, to nije moj problem, neka se obrate nadležnim gradskim službama. Vjerujte, mi smo zaista godinama bili i strpljivi i spremni na suradnju. U konačnici, ostaje činjenica da je to naše zemljište s kojim mi, suprug i ja, u ovom stanju u kojem jeste sada, kao parking i put, ne možemo ništa’’, navodi za Bljesak.info Branka Mujić, vlasnica zemljišta u mostarskom naselju Rudnik.

Foto: Bljesak.info / Negodovanja zbog gradnje u Mostaru

Stanari ne osporavaju da je to zemljištvu privatno, no navode kako vlasnici umjesto predviđenih stambenih kuća po ranijem Regulacijskom planu u ovom dijelu grada sada žele stambene zgrade.

''Grad me 18 godina maltretira i od prašine i od blata ne može se ni ljeti ni zimi ostati. Sad kad je prošao zadnji Regulacijski plan, oni su iz te bahatosti zatvorili i blokirali ovaj put. Ne sporimo da je zemljište njihovo, ali sporimo da su nam zatvorili put iz jednog pravca'', navodi jedan od stanara.

Mujić navodi kako su se odazvali javnoj raspravi, na kojoj je svatko iskazao javni interes, te da argumenti stanara nisu u skladu s činjeničnim stanjem na terenu.

Nerad gradskih službi

''Ne može meni nitko osporiti jesam li ja podnijela zahtjev da mi se tamo nešto ucrta. Svatko ima to pravo. Drugo je pitanje je li mom zahtjevu udovoljeno u cijelosti, djelomično ili je moj zahtjev odbijen. To je nešto između vlasnika i gradskih službi Mostara, to nema veze s njima. Činjenica je da su tamo od starog Regulacijskog plana predviđene prometnice i to što oni navode da im nije asfaltirano, to nije naš problem, nećemo im mi to asfaltirati. Nitko nije mogao spriječiti Grad kao više javno dobro da im asfaltira taj put, to što oni to nisu uradili nije naša krivnja’’, navodi vlasnica zemljišta.

Stanari navode kako je bilo pokušaja asfaltiranja, na koje su vlasnici parcele reagirali zabranama. Vlasnici pak tvrde da su te informacije netočne.

''Po starom i novom Regulacijskom planu, prometnice su ucrtane te presjecaju i jednim dijelom ovu našu parcelu. No, to je postupak eksproprijacije, koji treba pokrenuti nadležna služba. Ne samo za ovaj dio, nego za više parcela. Od 2015. godine taj se postupak vodi, nikad nije završio niti se nazire kraj. Nama je u interesu da se ta trakavica završi. Osam godina voditi postupak nakon kojeg ne znam ni gdje smo, zahvaljući službi Grada Mostara?! Tu se radi i o neradu, i o ne znanju, i o nekom sufliranju’’, navodi Mujić.

Ističu kako su imali i pokušaje ograđivanje svoje parcele, nakon kojeg bi im ''ti isti stanari koji se žale da ih teroriziraju, skidali te postavljene ograde i nasipali pijesak''.

Foto: Bljesak.info / Negodovanja zbog gradnje u Mostaru

''Što mi imamo od toga? Parkirane automobile. Suština našeg današnjeg uređenja je da to ima neki svoj obris. Mi kao vlasnici s ovakvim odnosom i pristupom, onemogućavanjem nas da bilo što tamo radimo, unutar granica svoje parcele, od ovog nemamo ništa'', dodaje.

Uređenje ili osveta?

Ističe kako je postavljanje betonskih ploča bilo u domeni 'uređenja privatnog vlasništva',  no stanari tvrde suprotno.

''Planirana zgrada nije prošla na Regulacijskom planu u Gradskom vijeću, i sada oni nas iz osvete žele zagraditi. Da bi podigli i zidić od 40 centimetara morate imati građevinsku dozvolu, a ne postaviti ovolike betonske blokove '', navodi jedan od stanara.

Vlasnica pak tvrdi kako je kontaktirala Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara gdje je dobila informaciju da se dozvole ne izdaju za privatnu parcelu. Policijske snage, koje su također izašle na 'teren', kako bi se pobrinule da događaj ne eskalira, zabilježile su kako vlasnici unutra svojih gabarita mogu uraditi sve što žele. Odnosno, ukoliko susjedi smatraju da su im narušena prava, imaju mogućnost obratiti se nadležnim institucijama, koje će nakon toga kontaktirati vlasnike.

Foto: Bljesak.info / Negodovanja zbog gradnje u Mostaru

''Ovo je dugogodišnja borba i pokušaj da se natjeraju određene službe da rade svoj posao, ništa više’’, zaključila je vlasnica.

Kopirati
Drag cursor here to close