Daje EU

5 milijuna eura za poddionicu Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc

Izgradnja nove poddionice Počitelj – Zvirovići dovest će do poboljšanja ekonomske razmjene i životnih uvjeta za ljude u BiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 11. 2021. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: JP Autoceste FBiH / Prvi sloj asfalta na poddionici Počitelj - Zvirovići

Europska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo financija Bosne i Hercegovine (BiH) danas su potpisali ugovor o bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 5 milijuna eura za nadzor radova na izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc.

Nakon završetka radova u 2022. godini, ta će poddionica omogućiti oko 21 km kontinuirane vožnje na autocesti između Počitelja i Bijače na južnoj granici Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u Hrvatskoj. Koridor Vc je najprioritetnija prometna mreža u BiH i doprinijet će održivijem ekonomskom razvoju, regionalnoj trgovini i poboljšanju životnih uvjeta za više od 50 posto stanovništva BiH koje živi u području oko te trase.

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU u BiH, izjavio je: „Danas potpisani ugovor o novim bespovratnim sredstvima u iznosu od 5 milijuna eura predstavlja još jedan važan korak ka završetku vitalno važnog Koridora Vc.

Bolja povezanost unutar zemlje produbit će ekonomsku i prekograničnu integraciju te ojačati razvoj lokalnih transnacionalnih evropskih regija, pospješujući cikularan ekonomski rast i dublje europske integracije. Europska unija je za izgradnju Koridora Vc dosad izdvojila više od 225 milijuna eura. Nastavit ćemo s podrškom u skladu s Ekonomskim i investicijskim planom, kojim je pokrenut značajan paket investicija u povezivanje regije.”

Ukupna investicija za poddionicu Počitelj – Zvirovići koja je duga 11.07 km iznosi 111,2 milijuna eura, uključujući bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 5 milijuna eura. Projekt će obuhvatiti izgradnju jednog mosta, jednog tunela, tri vijadukta, petlje i naplatnog mjesta za cestarinu u Počitelju, izmještanje lokalnih cesta i priključenje na druge autoceste, nadvožnjak i tri podvožnjaka. Najznačajniji objekt koji se već gradi je veliki most Počitelj preko Neretve, dugačak 980 metara i s maksimalnom visinom od 97 metara.

Ljiljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a, koja je odgovorna za Zapadni Balkan, izjavila je: „Izgradnja Koridora Vc u BiH vrlo je važna za poboljšanje životnog standarda, borbu protiv siromaštva i ubrzavanje oporavka od pandemije bolesti COVID-19. Više od 95 % prijevoza robe i putnika u Bosni i Hercegovini obavlja se putem cestovnog prometa, što ga čini ključnim za lokalnu, regionalnu i međunarodnu trgovinu i ekonomsku razmjenu. EIB nastavlja pružati podršku za izgradnju ovog značajnog regionalnog tranzitnog pravca na Koridoru Vc i zadovoljni smo što radovi napreduju unatoč pandemiji, za dobrobit ljudi u čitavoj Bosni i Hercegovini i radi bolje povezanosti regije Zapadnog Balkana.”

Koridor Vc značajan je tranzitni pravac između država regije koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, zbog čega je u Ekonomskom i investicijskom planu Europske komisije za Zapadni Balkan za razdoblje 2021 – 2027. označen kao „Vodeća inicijativa 2 – Povezivanje sjevera i juga“. Slijedom proširenja Mediteranskog koridora mreže TEN-T na Zapadni Balkan, Koridor Vc počinje u Budimpešti, prolazi kroz sjevernu Hrvatsku (Osijek), nastavlja 325 kilometara kroz Bosnu i Hercegovinu preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara te završava u hrvatskoj luci Ploče.

Vjekoslav Bevanda, ministar financije i trezora Bosne i Hercegovine, izjavio je: “Frekvencija prometa na ovoj dionici će svakako biti visoka, što će Bosnu i Hercegovinu vratiti na drumske mape. Putnici iz Europske unije nas neće više izbjegavati, nego će putovati kroz BiH i, nadamo se, zadržavati se ovdje. Ovo je način na koji ćemo moći da razvijamo naš turizam, ekonomiju i osnovni životni standard”.

Europska unija pruža kontinuiranu podršku izgradnji Koridora Vc u BiH kroz bespovratna sredstva koja se dodjeljuju preko Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan u sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF-a). Cjelokupni projekt izgradnje Koridora Vc rezultat je zajedničkih napora vlasti BiH, Europske unije, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj u cilju stvaranja sigurnijih i boljih prometnih veza te otvaranja novih mogućnosti zapošljavanja i poslovanja u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close