Četiri objekta

1,8 milijuna KM za poboljšanja energetske učinkovitosti

Riječ je o projektu koji realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a kojim će u sljedećem razdoblju biti obnovljen jedan objekt iz Hercegovačko-neretvanske županije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 09. 2023. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić potpisao je dva ugovora, zajedno s predstavnicima odabranih izvođača radova, za izvođenje radova s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti četiri objekta javnih institucija.

Prvi ugovor je potpisan u okviru projekta AF BEEP, dodatno financiranje za Projekt energetske učinkovitosti za BiH. Riječ je o projektu koji realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a kojim će u sljedećem razdoblju biti obnovljen jedan objekt iz Hercegovačko-neretvanske županije.

Drugi ugovor se odnosi na radove u okviru projekta LowCarbon koji se provodi u suradnji s UNDP-om iz sredstava grantova Zelenog klimatskog fonda (GCF-a) čiji je glavni cilj povećanje ulaganja u zgrade javne namjene s niskom emisijom ugljika putem izrade i provedbe Nacionalnog okvira za ulaganja niske emsije u zgrade javne namjene. U sklopu ugovora bit će izvedeni radovi na tri objekta u Zeničko-dobojskoj županiji. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi oko 1.860.000 KM.

Ugovorom potpisanim u okviru AF BEEP, dodatno financiranje za Projekt energetske efikasnosti za BiH, definirani su radovi na objektu Dijagnostički aneks Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, dok se ugovor u okviru projekta LowCarbon. Povećanje ulaganja u zgrade javne namjene s niskom emisijom ugljika odnosi na radove na OŠ Mula Mustafa Bašeskija Donje Moštre Visoko, OŠ Musa Ćazim Ćatić Veliko Čajno Visoko i MSŠ Nordbat 2 Vareš. Navedena sredstva će biti iskorištena za radove na termoizolaciji vanjskih zidova, zamjeni vanjskih otvora, termoizolaciji stropova, krovova i tavanica, zamjeni rasvjetnih tijela energetski učinkovitim, ugradnju novih kotlova s niskom emisijom stakleničkih plinova, zamjenu opreme u kotlovnicama, zamjenu radijatorskih ventila i druge radove.

Nedić je izrazio zadovoljstvo zbog novih potpisanih ugovora te naglasio kako je ministarstvo opredijeljeno cilju daljnjeg investiranja u mjere energijske učinkovitosti na javnim objektima koje će povećati ugodnost boravka za korisnike objekata, povećati vrijednost objekata, smanjiti energijske gubitke, potrošnju energenata i emisiju stakleničkih plinova. Ministar je izrazio spremnost podržati sadašnje i buduće projekte iz ove oblasti.

Na području Federacije BiH su u okviru projekta BEEP - Projekt energetske učinkovitsoti za BiH i AF BEEP - dodatno finansiranje za Projekt energetske učinkovitosti za BiH, u razdoblju od 2016. do danas, uspješno provedene mjere energijske efikasnosti na 89 objekata, a u čiju obnovu je uloženo više od 48 milijuna KM. Procijenjena je godišnja ušteda od 35.000 MWh, poboljšan komfor za više od 560.000 korisnika, te kreirano 2.400 zelenih radnih mjesta, kao i smanjene emisije CO2 za 12.350 tona u tijeku godine. U okviru projekta LowCarbon - povećanje ulaganja u zgrade javne namjene s niskom emisijom ugljika, u period od početka projekta 2018. godine do sada su izvršeni radovi poboljšanja energijske učinkovitosti na 21 objektu u čiju je obnovu uloženo oko 3,5 milijuna KM te je procijenjeno smanjenje emisije stakleničkih plinova 1.780 tona CO2 na godinu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Kopirati
Drag cursor here to close