Revizija

Uočene brojne nepravilnosti u poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom

Iz Ureda je dato mišljenje s rezervom, što podrazumijeva da su uočene brojne nepravilnosti u upravljanju ovim poduzećem.
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 10. 2023. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju u FBiH objavio je izvještaj o financijskoj reviziji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kojom je donedavno upravljao direktor Vinko Jakić, prenosi Avaz.

Iz Ureda je dato mišljenje s rezervom, što podrazumijeva da su uočene brojne nepravilnosti u upravljanju ovim poduzećem.

U svom izvještaju Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom prekršila je Pravilnik o financijskom izvještavanju i godišnjem obračunu proračuna FBiH, jer nisu navedene pojedinačne vrijednosti i strukture oduzete imovine pribavljene počinjenjem kaznenog djela.

Bez izvještaja

Osim toga, nisu evidentirane sve nekretnine koje su Agenciji date na upravljanje, pa je vrijednost trajno oduzete imovine prikazana u vanbilansnoj evidenciji manja za 2.036.597 KM.

- Trajno oduzeta imovina iskazana u vanbilansnoj evidenciji Agencije u iznosu od 10.683.474 KM, koja je, prema prezentiranoj dokumentaciji, postala vlasništvo, odnosno imovina FBiH, nije evidentirana kao imovina FBiH u glavnoj knjizi trezora, što za posljedicu ima da je imovina FBiH iskazana manje za navedeni iznos - ističe Ured.

Ističe se i neusklađenost aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim popisima, zbog čega su u tom segmentu dobili negativno mišljenje. Tako su prekršeni zakoni o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom, i to iz razloga što se nisu pravile adekvatne strategije, nisu se pravilno vodile evidencije te se nisu dostavljali izvještaji Vladi i Parlamentu FBiH.

Agencija je zaključila čak 75 ugovora o djelu i jedan ugovor o autorskom djelu za koji je isplaćena naknada od 83.461 KM.

- Za obavljanje utvrđenih poslova pojedini izvršitelji ostvarili su neto naknadu u iznosu od 80 KM do 28.497 KM. Nije proveden javni odabir edukatora iz područja financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom, kao i drugih izvršitelja usluga, već je direktor birao izvršitelje i utvrđivao visinu naknade. Zbog navedenog nije osiguran transparentan način odabira izvršitelja usluga i utvrđivanja naknada za njihov rad - navodi se u izvještaju.

Najspornija stavka

Dodatno zanimljivo je to da su isplate po ugovorima o djelu vršene bez prethodne provjere je li ugovoreni posao izvršen.

Vjerovatno najspornija stavka jeste to da trajno oduzeti novac od 2.471.649 KM, deponiran na računu posebnih namjena kojim upravlja Agencija, nije uplaćen na jedinstveni račun trezora kao prihod FBiH, čime je očito oštećen proračun FBiH.

Sporna je i javna nabavka „Nabavke usluga hotelskog smještaja i stručnog usavršavanja“, vrijednosti 100.000 KM. Prije svega, nije jasno kako dvije različite stvari mogu biti predmet jedne javne nabavke. No, javila se jedna kompanija koja je ponudila samo hotelske usluge i dobila puni iznos od 100.000 KM.

Revizijom je utvrđeno da se stanje novčanih sredstava u knjigovodstvenim evidencijama ne poklapa sa stanjem na računu za posebne namjene, odnosno razlika je za 245.271 KM.

Izgubljena evidencija

O kakvim lakrdijama u upravljanju ovom agencijom je riječ, govori i to da je, prema izjavama odgovornih osoba, „izgubljena“ elektronska evidencija podataka. Umjesto toga, Uredu su prezentirali evidenciju u Excelu. Time se otvorio prostor za moguće zloupotrebe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close