Tik-tak

Točno u podne: Prsti ostaju na prekidaču Aluminija

Prosvjedovali su i radnici pred zgradom Vlade u Sarajevu. No, upitnici i dalje ostaju kao i prst prijetnje na prekidaču za struju.
Gospodarstvo / Tvrtke | 08. 07. 2019. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Vlade FBiH Sarajevu s početkom u 12 sati bit će održan sastanak na kojem će prisustvovati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević i predstavnici Glencorea na temu preuzimanja mostarskog Aluminija.

Naime, Glencore je platio struju mostarskom poduzeću čime mu je produžio njegovu agoniju. Aluminij se trebao gasiti u prvoj minuti protekle subote no, u zadnji tren spasio ga je Glencore i to nakon upućivanja pisma namjere koje je, kako se moglo čuti, prihvatljivo i Vladi Federacije.

S druge strane, razgovaralo se i s arapskim ulagačima, koji su zatražili analizu poduzeća i obećali ulaganja i povećanje proizvodnje.

Prosvjedovali su i radnici pred zgradom Vlade u Sarajevu. No, upitnici i dalje ostaju kao i prst prijetnje na prekidaču za struju.

Istodobno, u intervjuu za Dnevni list, direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako je teško procijeniti hoće li će tvornica i dalje raditi nakon utorka.

''Ona je, po svemu što se do sada događalo, trebala biti zatvorena još u subotu. Radi održavanja još jednog kruga razgovora s investitorima, taj termin je pomaknut za utorak. Što će dalje biti ovisi o razgovoru u ponedjeljak. S obzirom na stajališta Vlade i pozicija investitora okupljenih oko Glencorea, nažalost nisam optimist. Stavovi su i više nego udaljeni te je nemoguće očekivati njihovo približavanje za sat do dva razgovora. Ipak, sve dok se priča, postoji i neka nada za dogovor i kompromis, premda u ovom slučaju ne vidim prostora za postizanje toga. Realno, bojim se da su šanse male ili minimalne i ne bih podržavao bilo kakav lažni optimizam'', rekao je Pandža.

Kopirati
Drag cursor here to close