Reakcija Sindikata

Sindikati: Utvrditi tko je odgovoran za nanošenje štete Željeznicama FBIH

Sindikati smatraju da su suprotno zakonskim procedurama, potpisana dva Aneksa ugovora na predmetni Ugovor.
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 01. 2018. u 22:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiva  / Bljesak.info

Sindikat strojovođa u BiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBIH i Neovisni sindikat željezničara u FBiH odlučili su reagirati zbog medijskih natpisa o elektromotornom niskopodnom vlaku.  

''Dana 12.06.2008. godine potpisan je Ugovor između Željeznica Federacije BiH d.o.o. i Končara električna vozila (KEV) d.d. Zagreb o zajedničkoj proizvodnji i isporuci niskopodnog elektromotornog vlaka.  Mišljenja smo da procedura nabavke nije provedena u skladu s Zakonom o javnim nabavkama BiH. Štetnost ovog Ugovora se ogleda u tome da bi ŽFBiH postigle mnogo bolje uvjete da se postupak proveo u skladu s Zakonom o javnim nabavkama BiH, čime bi ŽFBIH dobili mnogo bolje uvjete i izbjegli nepotrebne troškove odgođenog plaćanja i financiranje zajedničke proizvodnje ovog vlaka'', navode Sindikati.

Smatraju da su suprotno zakonskim procedurama, potpisana dva Aneksa ugovora na predmetni Ugovor, a da za iste ne postoji odluka Uprave ŽFBiH, što je dodatno prouzrokovalo štetu ŽFBiH.

''Navedeni Ugovor i Aneksi ugovora potpisani su u periodu od 2008. do 2012. godine. Do danas, Končar-električna vozila nisu ispoštovale svoje obaveze po predmetnom Ugovoru, tj. nije potpisan finalni Zapisnik o isporuci vlaka iako su ŽFBiH više puta to zahtijevale i što je obaveza iz Ugovora. Saznanja smo da su ŽFBIH uložile žalbu na ovaj postupak te je s toga zakazano i ročište za ožujak 2018. godine'', kažu sindikati i dodaju: ''Od svih relevantnih institucija tražimo da se provjeri postupak zaključenog Ugovora kao i Aneksi Ugovora koje smo naveli i da se ustanovi tko je odgovoran za nanošenje štete Željeznicama FBIH zaključivanjem štetnih Ugovora''.

Kopirati
Drag cursor here to close