Sika AG

Rekordnim prodajnim rezultatima do vodećeg lidera u sektoru proizvodnje građevinskog materijala

Sika AG ima podružnice u 101 zemlji širom svijeta, a proizvodnju u preko 200 tvornica. Više od 18.000 zaposlenih ostvarilo je godišnji promet od 6,25 milijardi CHF u 2017. godini.
Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 11. 2018. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu rezultata za prvih devet mjeseci tekuće finansijske godine, Sika AG- specijalizirani proizvođač građevinske hemije, potvrđuje svoj cilj za cijelu 2018 godinu - odnosno povećanje prodaje za više od 10% i dostizanje sedam milijardi CHF od prodaje po prvi put. Uprkos nestalnim i rastućim cijenama sirovina koje i dalje predstavljaju izazov, Sika AG očekuje dvocifrene stope rasta oprativne dobiti i neto dobiti za cijelu godinu.

Strategija rasta bit će nastavljena 2018. godine otvaranjem najmanje osam novih fabrika i daljnjim akvizicijama na visoko fragmentiranom tržištu građevinskih hemikalija dok je poseban fokus i na širenju filijale u Bosni i Hercegovini koja u četvrtoj godini poslovanja ostvaruje veću prodaju u odnosu na plan i bilježi godinu sa izvanrednim finansijskim pokazateljima.

Sika AG ima vodeću poziciju u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušivanje buke i vibracija, statičkih ojačanja, sanaciju i zaštitu u građevinskom sektoru te industriji motornih vozila. Sika AG ima podružnice u 101 zemlji širom svijeta, a proizvodnju u preko 200 tvornica. Više od 18.000 zaposlenih ostvarilo je godišnji promet od 6,25 milijardi CHF u 2017. godini.

Inače, ostvareni rast u svim regijama, na svim važnim tržištima i u svim segmentima poslovanja, najbolji je pokazatelj ozbiljnog poslovnog usmjerenja ove kompanije. Tržišta Španije i Velike Britanije zabilježila su visok jednocifreni rast. Dvocifrene stope rasta zabilježene su na Bliskom Istoku, Africi i Istočnoj Evropi. Proizvodni kapaciteti su povećani u Senegalu, Saudijskoj Arabiji, Dubaiju i Azerbejdžanu kroz puštanje u rad novih fabrika za betonske dodatke i proizvode od maltera.

SAD su uspjele da zabilježe dvocifren rast zahvaljujući snažnoj potražnji na ključnim tržištima. Razvoj poslovanja u Meksiku, Argentini i Brazilu bio je iznad prosjeka. Osnova za dalji rast u Centralnoj Americi postavljena je uspostavljanjem nove nacionalne podružnice u Hondurasu.

U regiji Azija/Pacifik najviše stope rasta zabilježile su Indija i Kina. U Vijetnamu je u tvornici Bac Ninh, pored postojeće proizvodnje aditiva za betone, stigao je i najsavremeniji objekat za proizvodnju maltera. To je omogućilo da Sika proširi svoj lanac ponude na rastućem građevinskom tržištu ove zemlje.

Novi segment Global Business-a uključuje globalno upravljano automobilsko poslovanje, kao i dva preduzeća Advanced Resins i Faist. Oba su centralno upravljana i zvanični su dobavljači komponenti i rješenja za automobilsku i druge industrije. Zahvaljujući strukturnom rastu i većem prodoru na tržište, Sika je u trećem kvartalu zabilježila povećanje od 6% u automobilskoj oblasti, što je znatno više od ukupnog učinka na tržištu.

„Dalji rast prodaje od 14,1% - što je značajno iznad našeg definisanog ciljnog koridora - i povećanje profita od 10,5% pokazuju da ulažemo u poslovni potencijal globalnih tržišta i generišemo dalje vrijednosti preduzeća. Veoma prijatan razvoj u prvih devet mjeseci ove godine je rast od 29,9% u novom segmentu Global Business i rast od 14,4% u EMEA regionu. Naši prodajni timovi se posebno fokusiraju na glavne gradove i gradska područja, kako bi trajno imali koristi od izgradnje visokih zgrada, realizacije infrastrukturnih projekata i održavanja postojećih objekata, dok istovremeno upravljaju organizacijom prema daljem profitabilnom rastu „– ističe Paul Schuler, izvršni direktor kompanije Sika.

Sika AG aktivno sudjeluje u mnogim projektima na domaćem terenu poput izgradnje autoputeva, gdje su korišteni Sika materijali za hidroizolaciju, zaštitu, kao i aditivi za betone. Hidroizolacije krovova, temelja i podzemnih objekata te sistema za ljepljenje ventilirajućih fasada su samo neki od mnogobrojnih projekata u BIH sa potpisom Sika proizvoda - MCI Široki Brijeg, Stambeno-poslovni objekat „Veneto“, Hotel Bigesta Ljubuški, Poliklinika i Hotel „Alea Kandić“, Sarajevo Waves, O.Š. Umihana Ćuvidina u Sarajevu, Ruska pravoslavna crkva u Banjaluci, Delta Planet Banja Luka, Nogometni savez BiH, Orbico i mnogi drugi.

Direktor Sika BH, Suad Sinančević, sa zadovoljstvom ističe da uprkos izvrsnim ovogodišnjim rezultatima, globalno i lokalno, Sika BH vjeruje u nastavak rasta aktivnosti u industriji i građevinarstvu i jačanju pozicije na BH tržištu i u narednom periodu.

„Sika BH je predana konceptu održivog razvoja. Naša rješenja za podlijevanje temelja i hidroizoliranja su korištena na prve dvije Vjetroelektrane u BiH: Mesihovina i Jelovača, na šta smo veoma ponosni. Paralelno s tim ćemo raditi na razvoju tehničke podrške u vidu opreme koja prati poslovanje (oprema za ispitivanje betona, itd.), a koja nam omogućava još bolju edukaciju izvođača. Fokus ćemo staviti na tehnološki razvoj, te na prije i poslije-prodajnu podršku“ navodi Sinančević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close