Kragujevac

Radnici Fiata na cesti

Gospodarstvo / Tvrtke | 20. 06. 2022. u 08:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici tvornice Fiat plastik Kragujevac nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahtjeve, nastavit će danas prosvjed blokadom ceste Kragujevac  - Čačak.

Kako Beta saznaje od predstavnika Samostalnog sindikata tvornice branika Fiat plastik Zorana Miljkovića, prosvjed će početi u 15 sati, a blokada puta će trajati dva sata.

Ranije je priopćeno da se Fiatovi radnici u Srbiji mogu još danas do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stellantisove tvornice u Europi u trajanju od 18 do 24 mjeseca.

Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz tvornice uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremnine budu 1.000 eura po godini staža umjesto ponuđenih 220 eura.

Tijekom pregovora s Radnom grupom prošlog tjedna nije bilo dogovora u vezi s povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade Srbije najavili da će stav o tome biti iznijet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inozemstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtjevi radnika Fiata se odnose i na kraće razdoblje za radno angažiranje u inozemstvu kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i  da država iziđe s konkretnih rješenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Radnici Fiata u Kragujevcu prosvjedovali su u petak i ispred zgrade gradske uprave, a onda su oko sat vremena blokirali ulaz u grad.

Kopirati
Drag cursor here to close