Željeznice RS-a

Proces restrukturiranja Željeznica ide u dobrom pravcu

Proces restrukturiranja Željeznica RS-a ide u dobrom pravcu
Gospodarstvo / Tvrtke | 27. 12. 2017. u 21:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Željeznice RS

Direktor Željeznica Republike Srpske (RS) Dragan Savanović izjavio je da je zadovoljan načinom kako se odvija početna faza restrukturiranja tog javnog poduzeća te da je Fondu za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) do danas predano 215 zahtjeva za umirovljenje željezničkih radnika.

U Željeznicama RS-a zaposleno je 2.961 radnika, a prema planu restrukturiranja, nakon umirovljenja uslijedit će i proces dobrovoljnog odlaska, a ti radnici će dobiti otpremnine iz sredstava Svjetske banke.

Cilj je da do kraja 2018. godine u ovom javnom poduzeću bude 2.500 zaposlenih, a do 2021. godine taj broj bude sveden na 2.098.

Savanović je, u pauzi razgovora sa predstavnicima sindikalnih organizacija, rekao u izjavi novinarima u Doboju da je Vlada RS-a uplatila pozajmicu od 3,8 milijuna KM za izmirenje obaveza prema radnicima, koji su stekli pravo na umirovljenje.

Početkom sljedeće godine bit će upućen poziv zaposlenim na dobrovoljni prekid radnog odnosa, a uz zakonom propisane otpremnine, trebalo bi da dobiju i naknadu za dobrovoljni odlazak, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković.

''To bi iznosilo 12 prosječnih plaća i bit će moguće samo za radnike koji do mirovine imaju više od šest mjeseci '', rekao je Marković.

Projekt restrukturiranja Željeznica RS-a počeo je nakon što je Svjetska banka, 7.prosinca ove godine, odobrila kredit kao podršku tom projektu u iznosu od 51,3 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close