Kako vam se čini?

FOTO | Ova zgrada predstavljat će BiH na prestižnom natjecanju u Meksiku

"Raduje me što su projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama uspješni u sudjelovanju na međunarodnom natječaju za ovu nagradu", kazao je Voloder.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 06. 2024. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, čiji je autor Saša Čvoro, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na natječaju za dodjelu 33. međunarodne Graditeljske nagrade Cemex, kojom se nagrađuju najkvalitetniji građevinski projekti na svjetskom nivou.

Dodjela priznanja zakazana je za kraj godine u Meksiku.

Godinama uspješni 

Predstavnika BiH odabrali su članovi Odbora nagrade doc. dr. Gordana Broćeta, d.i.g., izvanredna profesorica Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, arhitekta Hasan Ćemalović te doc. dr sc. Valerija Kopilaš, dipl. ing. arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Odabrani projekt u konnkurenciji je u kategoriji Javne i poslovne građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

Foto: Relja Ivanić / Unutrašnjost zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci

"Prepoznavanje kreativnosti i izvrsnosti u graditeljskoj praksi, kao i nove ideje te njihova realizacija korištenjem inovativnih i održivih materijala poput različitih vrsta betona glavni su ciljevi ove nagrade. Raduje me što su projekti iz Bosne i Hercegovine već godinama uspješni u sudjelovanju na međunarodnom natječaju za ovu nagradu. Ovogodišnjem bosanskohercegovačkom predstavniku želim sreću i uspjeh u Meksiku", rekao je prilikom proglašenja pobjednika - predstavnika BiH Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska.

Saša Čvoro već je osvajao međunarodnu Graditeljsku nagradu Cemex.

Još 2010. godine njegov je projekt rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost i treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

Značajno priznanje 

Potom je 2019. godine njegova Kuća 4 iz Banja Luke osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Graditeljska nagrada Cemex uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije Cemex.

Foto: Relja Ivanić / Dvorište zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci

Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima obiteljske, višestambene, javne i poslovne te infrastrukturne gradnje, zatim zajedničkih prostora, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji prikazuju kreativnost u betonu, kao i onima koji imaju karakteristike održive budućnosti i pokazuju visoku nivo usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Cemex kroz godine prilagođava kategorije nagrada i unapređuje kriterije ocjenjivanja kako bi odražavali globalne graditeljske trendove i usmjerenja prema održivoj, trajnoj i okolišno efikasnoj gradnji.

Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje Cemexovog aktivnog djelovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi.

Kopirati
Drag cursor here to close