U partnerstvu Sparkasse Banke, USAID Turizam projekta i Advantage Austria

Organizirano umrežavanje austrijskih i domaćih turističkih agencija

Događaj je upriličen u okviru programa koji ima za cilj promociju bh. turističkih potencijala i doprinos razvoju turističkog sektora.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 11. 2023. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U partnerstvu Sparkasse Banke, USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Advantage Austria, u četvrtak je u Sarajevu organiziran susret i umrežavanje 25 turističkih agencija iz Austrije i Bosne i Hercegovine sa ciljem uspostavljanja poslovnih veza i saradnje koja treba stimulirati priliv austrijskih turista u BiH. Ovaj "B2B networking event" je bio završnica petodnevnog boravka deset odabranih agencija iz Austrije u BiH, a kojima je organiziran obilazak nekih od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Događaj je upriličen u okviru programa koji ima za cilj promociju bh. turističkih potencijala i doprinos razvoju turističkog sektora.

Snažnu podršku inicijativi je na događaju izrazila veleposlanica Republike Austrije u BiH NJ.E. dr. Ulrike Hartmann. Martha Suda, direktorica trgovinskog odjela austrijske ambasade u BiH Advantage Austria je u obraćanju uzvanicama izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu koji je rezultirao uspješnim umrežavanjem privrednika dvije zemlje, što je i osnovna misija Advantage Austria.

Partneri su u ovom tjednu ugostili deset odabranih turističkih agencija iz Austrije, a u režiji projekta USAID Turizam im je organiziran fam trip kroz Bosnu i Hercegovinu kako bi upoznali neke od najatraktivnijih turističkih destinacija. Nakon što su vidjeli i osjetili ljepote Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Konjica, Blagaja, Ljubuškog, Travnika i Jajca, agencije su imale priliku ostvariti i direktne poslovne kontakte sa najvećim domaćim turističkim agencijama i pronaći partnere kako bi bh. destinacije mogli ponuditi svojim klijentima u Austriji. 

Član Uprave Sparkasse Banke Amer Hadžikadić je na događaju istaknuo stratešku opredijeljenost Sparkasse Banke da daje ciljanu potporu onim sektorima i industrijama koje mogu generirati održiv razvoj, samostalnost i nova radna mjesta za ekonomiju BiH. To su SME i startupi, poljoprivreda i turizam.

"Radimo to kroz naš osnovni bankarski posao – tako što smo sa dvocifrenim stopama rasta kreditiranja pravnih lica jedan od najaktivnijih kreditora privrede BiH, ali i sa tailor-made modelima financiranja koji prate specifičnosti ovih industrija. Međutim, naše viđenje odgovornog bankarstva je da možemo ići puno dalje - izlaziti iz okvira tradicionalne uloge banke i sa ovakvim programima umrežavanja turističkih ponuđača dvije zemlje dati ciljanu, konkretnu i mjerljivu podršku. Bh. ekonomija, a posebno turizam koji je u porastu, trebaju upravo jedan takav pristup i rješenja koja izlaze iz okvira".

Kopirati
Drag cursor here to close