Izvještaj

Mostar bus u gubitku – Balansiranje s novcem

U prošloj godini je uposleno šest novih vozača što je povećalo trošak radne snage za 96 tisuća…
Gospodarstvo / Tvrtke | 25. 09. 2023. u 12:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo poduzeće koje ostvaruje profit, ali smo se trudili da poslujemo bez ostvarenih gubitaka što smo i uspijevali do prošle 2022. godine'', navodi se u analizi poslovanja Javnog poduzeća Mostar bus kojeg je portal Bljesak.info imao na uvid.

Navodi se kako je u 2022. godini ostvaren gubitak od 540 tisuća KM ali da je u njega uvrštena uplata Japanskog veleposlanstva u Sarajevu za kupovinu minibusa u iznosu od 156 tisuća KM pa je realno stanje gubitka u prošloj godini 390.572 KM.

Ističe se kako je analizom poslovanja utvrđeno da su troškovi nafte povećani za duplo.

U prošloj godini je uposleno šest novih vozača što je povećalo trošak radne snage za 96 tisuća KM ali se prateći prihod po mjesecima konstantno povećavao pa je 224 tisuće maraka prihod od pojedinačnih mjesečnih karata, a mjesečnih karata u iznosu od skoro 151 tisuću KM.

Prihod od grada po osnovu prijevoza đaka osnovnog obrazovanja i reklama na autobusima iznosi 123 tisuće KM.

U 2022. prosječan broj zaposlenih bio je 74 a neto plaća radnika iznosila je 1.111 KM. Topli obrok iznosi 11 KM po radnom danu a regres je isplaćen od 400 KM po radniku. Također, isplaćena je pomoć radnicima po Odluci federalne Vlade u iznosu od po 400 KM.

Najniža plaća je 666 KM koju ima jedan nekvalificirani radnik, a najvišu plaću ima 6 radnika s visokom stručnom spremom i ona iznosi 1963 KM.

U prošloj godini investirano je 352.634 KM od čega se na autobuse odnosi 331.727 KM. Nabavljen je jedan novi minibus kao donacija Vlade Japana a Grad Split donirao je 22 autobusa proizvedena 2002. godine. 

U izvještaju se navodi kako ''neizvjesna mogućnost sufinanciranja obnove voznog parka iz gradskog proračuna, pad godišnjeg prihoda a time i nemogućnost rezervnog fonda za obnovu i razvoj poslovanja ne daju nam prostora za planiranje većih investicijskih zahvata u navedene svrhe''.

''Preostaje nam da do ispunjenja tih pretpostavki balansiramo prihod s troškovima u svrhu očuvanja ekonomske samoodrživosti'', navodi se u izvješću kojeg smo imali na uvid. 

Kopirati
Drag cursor here to close