Izazovi suvremenog poduzetnika

Kako izabrati pravni oblik i doći do financijske podrške?

Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 09. 2023. u 13:52 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U digitalnom dobu, kada je svijet sve povezaniji, često se susrećemo s inspirativnim pričama poduzetnika koji mijenjaju svijet oko sebe. I dok ove priče motiviraju mnoge da se upuste u svijet poduzetništva, postoji suštinsko pitanje s kojim se svaki budući poduzetnik u Bosni i Hercegovini susreće: da li započeti posao kao samostalni preduzetnik (obrt) ili kao d.o.o.?

Odabir pravnog oblika poslovanja samo je jedan od mnogih koraka na putu poduzetničkog uspjeha. Pored sjajnih poslovnih ideja, poduzetnici se moraju suočiti s kompleksnostima tržišta. Poznavanje pravnog okvira i poreskih zahtjeva postaje neizbježno za opstanak svake poslovne ideje. U današnje vrijeme, gdje se poduzetnički duh manifestira kroz freelancere, eCommerce trgovine i društvene medije kao prodajne kanale, razumijevanje zakonskih osnova postaje ključna komponenta uspješnog poslovanja.

Kada poduzetnici u BiH razmatraju pokretanje svog posla, često se suočavaju s dilemom oko pravnog oblika. Pojam „obrt“ u FBiH ili „samostalni poduzetnik“ u RS odnosi se na isti pravni oblik poslovanja. Ova opcija omogućava pojedincima da vode posao u svoje ime, pružajući fleksibilnost koja je posebno privlačna onima koji tek počinju svoje poduzetničko putovanje.

S druge strane, za one koji teže većoj pravnoj zaštiti i strukturiranom pristupu, postoji društvo s ograničenom odgovornošću - d.o.o. Iako sa sobom nosi dodatne administrativne izazove, d.o.o. pruža dodatnu sigurnost, što ga čini izuzetno pogodnim za veće poslovne projekte ili kada je cilj privući investitore.

Odabir pravog oblika poslovanja može biti izazovan. Usporedimo ključne karakteristike samostalnog poduzetništva/obrta i d.o.o.:

• Registracija: Samostalno poduzetništvo i obrt poznati su po jednostavnoj registraciji i nižim troškovima. Registracija traje oko 15 dana, dok je za d.o.o. postupak duži i često uključuje angažman advokata ili notara.

• Knjigovodstvo: Obrtnici i samostalni poduzetnici vode pojednostavljene poslovne knjige, što smanjuje troškove, d.o.o. zahtijeva detaljnije knjigovodstvo.

• Oporezivanje: Prednost samostalnog poslovanja je način oporezivanja, posebno kada je u pitanju PDV. Obrtnici i samostalni poduzetnici plaćaju porez na stvarno naplaćene prihode, dok d.o.o. PDV obračunava na sve izdane račune.

• Odgovornost: Dok d.o.o. odgovara do visine osnivačkog kapitala, vlasnici obrta i samostalni poduzetnici odgovaraju svojom kompletnom imovinom.

Uz sve ove razlike, važno je biti svjestan entitetskih specifičnosti. Na primjer, dok se samostalni poduzetnik u RS-u može baviti vanjskom trgovinom, obrtnik u FBiH trenutno to ne može.

U svijetu poduzetništva, izazovi se ne svode samo na izbor pravnog oblika poslovanja. Poduzetnici se često suočavaju s pitanjima o početnom kapitalu, upravljanju gotovinskim tokovima i širenju poslovanja.

Na sreću, na tržištu Bosne i Hercegovine postoje resursi i podrška prilagođena ovim pitanjima.

Od edukativnih radionica do financijske podrške, mnoge organizacije i društva nude rješenja prilagođena stvarnim potrebama poduzetnika. Mikrokreditno društvo Mikrofin je jedno od njih.

Ne samo da pruža mogućnost kreditiranja kako bi olakšalo prve korake u svijetu poslovanja, već razumije važnost i dinamiku poslovanja poduzetnika. Upravo zbog toga, Mikrofin je kreirao posebne ponude koje omogućavaju brzu realizaciju kredita za sve poslovne potrebe u samo 24 časa.

Ako vam je potrebna hitna realizacija ili želite brzo ulagati u svoj biznis, Mikrofin nudi fleksibilna i transparentna rješenja koja se mogu prilagoditi vašim specifičnim potrebama.

Za više informacija o načinima podrške poduzetnicima, uključujući i mogućnosti koje pruža Mikrokreditno društvo Mikrofin, preporuka je da se detaljnije informirate u najbližoj poslovnici i pronađete najbolju opciju za svoje poslovne potrebe. Uvijek imajte na umu da su informiranost i savjetovanje sa stručnjacima ključni prije donošenja bilo kakvih poslovnih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close