Banja Luka bez kupanja

Gradski bazen se zatvara jer nema novca

U međuvremenu, banjalučki je gradonačelnik, Draško Stanivuković donio odluku da predsjedniku Skupštine Ljubi Ninkoviću oduzme kabinet…
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 06. 2023. u 13:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Aquana iz Banja Luke obavijestila je javnost da ''zbog nemogućnosti financiranja tekućeg poslovanja i servisiranja dospjelih obveza neće biti u mogućnosti isplaćivati plaće radnicima'', te da je, ukoliko se postojeća nelikvidnost održi i u sljedećem razdoblju, ''vrlo vjerojatno nastupanje obustave procesa rada u Gradskom olimpijskom bazenu i Vodenom parku Aquana u jeku sezone''.

Izbacivanje iz kabineta

''Budući da poslovnim planom predviđene mjere zavise od odluka organa Grada apeliramo na Skupštinu Grada i vijećnike da nađu načina da se predmetne odluke što prije donesu, a JP Aquana omogući dalji nesmetan rad'', navodi se u pismu javnosti banjalučkog javnog poduzeća.

U međuvremenu, banjalučki je gradonačelnik, Draško Stanivuković donio odluku da predsjedniku Skupštine Ljubi Ninkoviću oduzme kabinet, ali i druge beneficije koje ga sljeduju na toj poziciji.

''Predsjednik Skupštine grada koji ne radi mjesecima ne treba da ima ni platu, ni službeni automobil, ni kabinet, ni sekretaricu, apsolutno ništa i zbog toga sam donio odluku da mu se sve to oduzme dok se ne dozove pameti i ne krene raditi svoj posao! Točnije, sve to mu nisam uzeo ja, nego sam sebi svojim ponašanjem'', poručio je Stanivuković na Twitteru.

Prosvjed

Dan ranije, održan je i prosvjed ispred zgrade Gradske uprave u. Razlog okupljanja je, kako je naveo gradonačelnik, opstrukcija rada od strane skupštinske većine.

''Pitam vas, šta biste vi na mom mjestu ako vam se dešavaju sljedeće stvari? Da li je normalno i dajte mi grad na kugli zemaljskoj koji 90 dana nema Skupštine grada, nema niti jedne sjednice, nijedan odbornik se nije sastao sjeo i neće da raspravljaju. Znate sta je najteži zadatak? Najteže je pripremiti materijal, nateže je pripremiti akte, dokumente, za to trebaju mjeseci. A sjesti i razgovarati, to oni moraju, 90 dana, tri mjeseca, plate uredno, sva prava, predsjednik Skupštine i na plaću kao tri kirurga, nijednom se nije sastao. Dalje, ima vozača, ima sekretaricu, ima kabinet, ima sve, samo njega nema na njegovom mjestu'', istaknuo je.

Naglasio je kako će morati obustaviti mnoga plaćanja prema vanjskim suradnicima kako plaće građana ne bi bile ugrožene.

''Vijećnici od danas neće dobivati plaće'', rekao je gradonačelnik Banja  Luke te dodao kako platu neće primati ni predsjednik Skupštine jer ne radi svoj posao.

Milijuni i natezanje sa SNSD-om

Od samih početaka Stanivukovićeva mandata na snazi su previranja između njega kao člana PDP-a i skupštinske većine koju čini SNSD Milorada Dodika.

Ninković je Stanivukovića optužio da je namjerno uništio spomenuto javno poduzeće.

''Tražili su 2,5 milijuna prije dvije i pol godine da riješe sve probleme Aquane. Početkom 2020. godine Draško Stanivuković predstavlja idejno rješenje ‘Aquane‘ – ‘Futur Dva’, od koje bi investitori zaradili 500 milijuna”, rekao je Ninković tvrdeći da je novo zaduženje skupštinska većina odbila.

Podsjetio je da su Stanivuković i rukovodstvo Aquane tražili početkom 2021. godine da se povuče odluka bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića o kreditnom zaduženju tog javnog poduzeća od dva milijuna KM, jer su se tim novcem trebali pokriti dugovi, ''a danas prisiljava Skupštinu grada da podrži kredit od pet milijuna KM kako bi se riješili ovi problemi''.

Stanivuković je pak rekao kako Ninković ''laže'' te da ''zbog političke mržnje ne vidi ni Banja Luku''.

Kopirati
Drag cursor here to close