Sve ravno do mora

Građevne tvrtke suočene s problemom opće zabrane radova u općini Ravno

Gradilišta koja su pogođena zabranom rada nisu konzervirana u skladu s propisima, nisu zaštićena od pristupa nezaposlenih lica, odnosno gotovo su u potpunosti fizički neosigurana, što stvara dodatne rizike za imovinu.
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 04. 2020. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: a3bau.at / Ilustracija/ U općini Ravno svi su radovi stali

Zanimljivu situaciju imaju građevne, ali i mnoge druge tvrtke koje rade na širem području općine Ravno, posebice u području turističko-stambenog kompleksa na Ivanjici.

Kako Bljesak.info saznaje u Asocijaciji poduzetnika Hercegovine, nekoliko članica ove poduzetničke udruge obratilo im se s molbom za moguće posredovanje, kako bi se neke mjere zabrane ukinule ili na drugi način regulirali uvjeti izvođenja radova.

Primjerice, iako se jedno veliko gradilište na deset tisuća četvornih metara nalazi izvan naselja, odnosno gravitira selima u kojima praktično nitko ne živi, primjerice selo Zaplanik, mjere zabrane rada odnose se jednako na sve.

Gradilišta koja su pogođena zabranom rada nisu konzervirana u skladu s propisima, nisu zaštićena od pristupa nezaposlenih lica, odnosno gotovo su u potpunosti fizički neosigurana, što stvara dodatne rizike za imovinu.

Zabrana pristupa tom području donesena je iz bojazni za starije osobe, koje u velikom postotku sačinjavaju stanovništvo općine Ravno.

S obzirom da je osobama starijim od 65 godina ionako zabranjeno kretanje, a manje grupe djelatnika na građevinskim objektima ne mogu se zbog samog posla i propisa kretati izvan kruga gradilišta, kontakt između domaćeg stanovništva i radnika koji dolaze sa strane praktično je isključen, smatraju poduzetnici.

Period postupnog popuštanja donesenih mjera u čitavoj zemlji bit će dugotrajniji proces, a poduzetnici napominju općinskim vlastima kako bi se zbog svih sudionika u procesu rada trebalo dozvoliti skori i što sveobuhvatniji povratak radnim obvezama, uz ispunjavanje uvjeta koje nalažu higijensko-epidemiološke mjere.

Izvjesno je, međutim, kako se do završetka svetkovine pravoslavnog Uskrsa u općini Ravno neće donositi nikakve nove mjere, što je i vlasnicima građevina jasno, ali smatraju kako bi odmah nakon blagdana trebalo promijeniti percepciju i posvetiti se olakšavanju uvjeta za poslovanje, kako u graditeljstvu, tako i u poljoprivredi i nekim drugim oblastima, karakterističnim za taj kraj.

Kopirati
Drag cursor here to close