Intesa Sanpaolo Banka

EBRD zajam od 15 milijuna eura Intesa Sanpaolo Banci za programe Go Green i Go Digital

Gospodarstvo / Tvrtke | 14. 06. 2024. u 15:00 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Intesa Sanpaolo Banka, nastavljaju svoju uspješnu dugogodišnju suradnju, a ove godine potpisom novog ugovora u iznosu od 15 milijuna eura ovo partnerstvo nastavlja nizati uspješne priče.

Naime od sada će sve male i srednje kompanije s područja BiH, ako ispunjavaju uvjete, moći aplicirati za novu kreditnu liniju Go Green, a na oduševljenje mnogih nastavljena je i kreditna linija Go Digital koju je Intesa Sanpaolo Banka započela 2022.

„Intesa Sanpaolo Banka i EBRD u BiH realizirali su već nekoliko uspješnih projekata, i moram priznati da sam zahvalan na odličnoj suradnji. Posebno mi je zadovoljstvo što kroz partnerstvo EBRD-a i Intesa Sanpaolo Banke potpomažemo mnogobrojne bh. kompanije, pokretače cjelokupnog društva, u transformaciji njihovog poslovanja kada su u pitanju ekološki i digitalni aspekti, ali i smanjenje troškova koji nastaju prilikom proizvodnje“, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke“.

Europska banka za obnovu i razvoj osigurala je zajam za Intesa Sanpaolo Banku od 7 milijuna eura u okviru programa SME Go Green i 8 milijuna eura u okviru programa Go Digital u Bosni i Hercegovini. Ova sredstva podržana su poticajnim plaćanjima i tehničkom pomoći, koje financira Europska unija.

Zajam SME Go Green od 7 milijuna eura koristit će se za poticanje ulaganja u zelene tehnologije, uključujući projekte energetski efikasne i obnovljive energije. Program će poboljšati konkurentnost malih i srednjih poduzeća i trgovinu, kroz promociju održivih praksi i međunarodno priznatih standarda kvalitete. Trećina iznosa iskoristit će se kako bi se lanci opskrbe agrobiznisa učinili održivijima i smanjio njihov utjecaj na okoliš. Drugi ključni cilj je osigurati ravnopravniji pristup za mala i srednja poduzeća u regiji koja vode žene, a koja se bore protiv klimatskih promjena. Banka će nastojati isporučiti najmanje 70% sredstava prihvatljivim projektima tranzicije zelene ekonomije (GET).

Go Digital u BiH od 8 milijuna eura će biti iskorišteno za pomoć malim i srednjim poduzećima da ispune standarde EU u području zaštite okoliša, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te kvalitete i sigurnosti proizvoda povećanjem razine automatizacije i digitalizacije koja se koristi u operativnim procesima. Banka će nastojati isporučiti najmanje 60% sredstava projektima koji ispunjavaju uvjete GET-a. Program direktno doprinosi Digitalnoj agendi Europske komisije za zapadni Balkan, čiji je cilj podržati tranziciju privatnog sektora i pomoći poduzećima da u potpunosti osiguraju prednosti digitalne transformacije gospodarstva. Ovo je druga linija za Intesa Sanpaolo Banku u okviru programa Go Digital in BiH, nakon uspješnog iskorištenja kredita od 8 milijuna eura potpisanog u decembru 2022.

Putem ovih programa, Banka ima za cilj poticati inovacije, održivost i rast među malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini.

EBRD je uložila više od 3 milijarde eura u 223 projekta u Bosni i Hercegovini otkako počela svoje aktivnosti 1996. godine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promoviranje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalnih integracija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close