Alkaloid

Alkaloid je pustio u upotrebu novi kapitalni projekt vrijedan 19,4 milijuna eura

Novi kapaciteti za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika, s površinom od 6,200 m2, su najkrupniji investicijski pothvat kompanije u posljednje dvije decenije
Gospodarstvo / Tvrtke | 28. 03. 2024. u 13:55 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U smjeru posvećenosti modernizaciji i proširivanju proizvodnih kapaciteta, proizvodnih volumena i asortimana, „Alkaloid“ AD Skoplje je kompletirao realizaciju svog najvećeg investicijskog pothvata u posljednje dvije decenije – novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije.

Novi tehničko-tehnološki pogon ima za cilj udvostručiti obim i postići veću fleksibilnosti u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika. Objekt zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodnih i tehničkih prostorija), za koji je „Alkaloid“ uložio ukupno 19,4 milijuna eura. Realizacija ovog projekta započeta je u aprilu 2021. godine, kada je angažirano 30 domaćih i 16 inostranih kompanija, a građevinski poslovi i opremanje su se odvijali pod vodstvom stručnih službi „Alkaloida“ AD Skoplje. Prostorije su rađene u suglasnosti sa strogim normama dobre proizvodne prakse, a svi procesi su potpuno integrirani i digitalizirani, automatskim generiranjem svih podataka u procesnim kontrolama.

U novom pogonu za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika obavljat će se proizvodnja tableta, filmovanih tableta, kapsula i dvoslojnih tableta koje su dobivene tehnologijom za proizvodnju koja se prvi put uvodi u Makedoniji. Riječ je o tabletama koje sadrže nekoliko aktivnih supstanci različitih kemijsko-fizičkih svojstava ili su dobivene različitim načinom oslobađanja sastojaka, koji su pažljivo i precizno dozirani, ali fizički odvojeni sa odgovarajućom obezbijeđenom stabilnošću i djelotvornošću, omogućavajući pacijentima da cijelu terapiju od nekoliko lijekova uzimaju samo preko jedne tablete.

  / PR:Alkaloid - Novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika

Oprema za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika je nabavljena od svjetski poznatih proizvođača opreme ove vrste: GEA (oprema za vlažnu granulaciju), Aleksanderwerk (oprema za suhu granulaciju), Lodige (automatska mašina za pranje kontejnera), Fette (presa za tablete), Glatt (sistem premazivanja filmom), De Lama (automatska mašina za pranje spremnika) i druge.

Puštanjem u upotrebu nove tehničko-tehnološke jedinice za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika dvostruko se povećava proizvodni volumen, pa tako, umjesto dosadašnjeg kapaciteta od 2 milijarde tableta godišnje, proizvodni kapacitet bit će veći od 4 milijarde godišnje.

U dinamičnoj industriji kao što je farmaceutska, plasmani su obično korespondirani s investicijama, vještinama i znanjem, koje smo u prošle dvije decenije usmjerili ka gradnji modernog i konkurentnog proizvodnog portfolija. Naš cilj ostaje da se diferenciramo preko znanja i razvoja proizvoda dodate vrijednosti, a na ovom kursu smo riješeni da ostanemo i u budućnosti, radeći na daljoj globalizaciji brenda „Alkaloid“, dostojanstveno i posvećeno, prakticiranjem visokih etičkih standarda, kredibiliteta i profesionalnog pristupa u sveukupnim operacijama“, izjavio je Generalni direktor i Predsjednik Upravnog odbora Živko Mukaetov na oficijalnom puštanju u upotrebu novog odjela. Otvaranju novog pogona uz visoke predstavnike menadžmenta kompanije, prisustvovali su i predstavnici medija iz zemlje i regiona.

Ovo je jedan od najkrupnijih investicijskih projekata „Alkaloida“ AD u protekle dvije decenije. Kompanija je 2005. godine imala plasman od 53,1 milijun eura, a 2023. godine pokazala je konsolidirane plasmane od 268,3 milijuna eura. Shodno ovom petokratnom kontinuiranom rastu, u toku proteklih 15 godina bile su realizirane investicije u vrijednosti iznad 220 milijuna eura.

Farmaceutski proizvodi „Alkaloida“ su prisutni na tržištima više od 40 zemalja svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close