Šuška se

Aerodromi u Federaciji idu pod koncesije

Kordić je ranije rekao kako već postoji projekt gdje je Europska uprava ponudila tehničku pomoć u kontekstu pripreme dokumentacije za izradu master plana, odnosno razvoja mostarske zračne luke.
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 09. 2023. u 13:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanici SAD-a i EU u BiH Michael Murphy i Johann Sattler poslali su prošlog tjedna Vladi Federacije BiH pismo u kojem sugeriraju kako bi aerodrome u Federaciji trebalo dati pod koncesije, objavio je portal Istraga.

Pismo

''Federacija BiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije, te potaknuti privatna ulaganja. Konkretno, koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati'', navedeno je u pismu koje je objavio portal Istraga.

Naime, šef delegacije Europske unije u BiH je prije desetak dana u razgovoru s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem govorio o mogućnostima profesionaliziranja menadžmenta i poboljšanja kapaciteta aerodroma u Mostaru, da bi ponovno postao, pravi aerodrom s nekoliko stotina tisuća putnika.

Sattler je poručio da bi Aerodrom Mostar trebao ići pod koncesiju uz podršku Europske unije. S tim u vezi, otkrio je da je Europska unija izdvojila 350 tisuća KM za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja aerodroma.

''Ako pogledate druge međunarodne aerodrome u regiji, vidjet ćete da model koji se obično bira jeste model dodjele koncesija. Dakle, da se ostvari stalni prihod s jedne strane, ali i da se osigura osiguranje, da će se vršiti stalne investicije i da će brojevi putnika rasti. Gledamo i druge aerodrome, kao što je sarajevski aerodrom i mi zapravo stavljamo novac na stol, tamo gdje je on potreban, tako da smo već osigurali potrebna sredstva za pripremu dokumentacije'', kazao je Sattler.

Direktor i stranke

Prije nekoliko dana je Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo obznanila da je uradila analizu eventualnog davanja Cargo Centra pod koncesiju.

''Točno je da je napravljena detaljna analiza o benefitima i mogućnostima davanja Cargo Centra na upravljanje trećem licu, ali o tome konačnu odluku može donijeti samo vlasnik poduzeća, tj. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine'', poručili su iz Aerodroma Sarajevo.

Gostujući u Bljeskovom podcastu 'Imam ideju', direktor Zračne luke mostar, Marko Đuzel, rekao je kako ''Zračnu luku na sve načine treba zadržati u našem vlasništvu''.

Kordić je ranije rekao kako već postoji projekt gdje je Europska uprava ponudila tehničku pomoć u kontekstu pripreme dokumentacije za izradu master plana, odnosno razvoja mostarske zračne luke.

Mostarske su se pak stranke prije izbora prilikom sučeljavanja na portalu Bljesak.info izjasnile pozitivno po pitanju davanja pod koncesiju mostarskog aerodroma. 

Kopirati
Drag cursor here to close