Gospodarstvenici ogorčeni

Prijedlog Zakona neozbiljan, bezobrazan, prevarantski, nedorečen!

Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa izazvao je ogorčenje vlasnika malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 04. 2020. u 13:55 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ne zna staviti zaštitnu masku

Niti jedan puni dan nije prošao od objave Fadila Novalića kako je Vlada Federacije, očito pod pritiskom javnosti, završila deset točaka nacrta „Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa“, a već su se javili mnogi nezadovoljni poduzetnici, ekonomski stručnjaci i svi oni koji znaju čitati između redova – svi samo s jednom reakcijom – ovo je Zakon koji niti ublažava, niti otklanja posljedice po ekonomiju u Federaciji!

Čak što više, svi odreda zamjeraju Novaliću i kompletnoj Vladi Federacije što su napravili smiješan nacrt zakona, i to u ovo vrijeme kada sve zemlje u regionu duboko zahvaćaju i do najvećih dubina budžeta, samo da bi spasili ekonomiju, proizvodnju, trgovinu – i socijalni mir.

Vlada Federacije napravila je, po mišljenju većine gospodarstvenika, alibi Zakon, kojim baca prašinu u oči javnosti, te štiti u prvom redu kratkotrajno samu sebe, a nikako gospodarstvo, od kojeg u konačnici i sama živi.

Na Facebook stranici Glas malih biznisa, koja okuplja oko 26.000 manjih poslovnih subjekata u Federaciji BiH, a koji su najugroženiji situacijom, ne krije se ogorčenje Vladinim mjerama, a pokretač te inicijative, Ejub Kučuk, tvrdi kako Novalić ne govori istinu kada tvrdi da će novim Zakonom pokriti doprinose svim gospodarskim subjektima u takozvanom realnom sektoru, nego obmanjuje javnost tobožnjom socijalnom osjetljivošću, a već dalje u zakonu postavlja nevjerojatne uvjete – kako će se subvencionirati doprinosi samo za one subjekte koji su u periodu od 1. siječnja do 31. ožujka imali pad ostvarenog prometa od 20 posto i više, i to u odnosu na isto razdoblje prošle godine!

Logično je zapitati se otkud Vladi ideja da u obzir uzima siječanj i veljaču, kada su to dva mjeseca u kojima nismo bili pogođeni korona virusom i nije bilo nikakvih izvanrednih okolnosti? Jedino objašnjenje krije se u želji Novalićeve Vlade da uvrštavanjem i ta dva mjeseca izbace što više potencijalnih korisnika subvencije iz igre – jer teško da će bilo tko je prva dva mjeseca ove godine radio normalno, pa još i koji tjedan u trećem mjesecu, zabilježiti ukupan tromjesečni pad ostvarenog prometa od 20 posto!

Znači, svjesno se, po mišljenu vlasnika malih i srednjih poduzeća ide na prijevaru, a ona je očitija kada se u obzir uzme da je Vlada najavila kako će subvencionirati doprinose tek počevši od 1. travnja, što znači da, unatoč stanju nesreće (izvanrednom stanju u više od polovice ožujka) Vlada sasvim normalno očekuje punu uplatu doprinosa od svakog gospodarskog subjekta za taj treći mjesec, što znači da subvencije važe tek u budućnosti, a ovo do sada je, narodski rečeno, pojela maca.

Gospodarstvenici su ljuti jer je u Vladin obračun, sasvim svjesno, uzet i period kada je stanje bilo potpuno normalno, samo da bi se išlo u njezinu korist, a nikako im nije palo na pamet da se ograniče samo na vrijeme od početka krize pa do danas, kada bi podaci bili krajnje realni i pokazali pravo stanje pada prometa svih gospodarskih subjekata.

„Prijedlog zakona je u najmanju ruku neozbiljan, bezobrazan, prevarantski, nedorečen, a vidi se da ga piše osoba koja ne radi u interesu prevazilaženja krize nego u interesu punjenja budžeta od strane poreskih obveznika koji su na rubu bankrota“, kazao je Ejub Kučuk, pitajući se i kako je uopće Vlada došla do subvencijskog iznosa od 244 KM? Na osnovu kojeg izračuna?

On je pozvao, a podržavaju ga i ostali gospodarstvenici, da svi zastupnici u federalnom parlamentu moraju oboriti ovakav Zakon ili tražiti da ga se intenzivno dotjera amandmanima, kako bi on zbilja bio ono što mu ime govori - „Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa“, a ne kozmetički Zakon kojim će Vlada i dalje biti krpelj koji isisava i ono malo krvi koja preostane gospodarstvu u ova teška vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close