Fizikalna terapija i rehabilitacija

NRT Bobath za djecu u Progresso studiju

Cilj terapijske intervencije prema Bobath konceptu je optimizirati funkcionalne aktivnosti, poboljšati posturalnu kontrolu i selektivne pokrete kako bi se potaknulo aktivno sudjelovanje djeteta u njegovoj okolini.
Gospodarstvo / Promo | 26. 04. 2023. u 08:45 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Koncept Bobath ili neuroevolutivna ili neurorazvojna terapija je interdisciplinarni pristup riješavanju problema tjekom kontinuiranog procesa sa pogledom na budućnost u smislu procjene, tretmana i rada sa osobama ograničenih sposobnosti za potpuno sudjelovanje u svakodnevnim životnim aktivnostima obzirom na motoričke (uključujući tonus i obrasce pokreta), senzorne, perceptivne, kognitivne i komunikacijske poremećaje koji su rezultat oštećenja središnjeg živčanog sustava.” (European Bobath Tutors Association – EBTA, 2004)

Marija Puljić, mag. fizikalne terapije i rehabilitacije, vlasnica Progresso studija, bogatija je za još jednu titulu, Bobath terapeut za rehabilitaciju djece s neurosenzomotoričkim poteškoćama. U skladu s standardima EBTA-e, tečaj koji je završila pruža široku bazu za terapijski pristup djeci sa neurosenzomotoričkim poteškoćama i drugim srodnim patologijama.

Marija je imala čast učiti od velikih profesionalaca s dugogodišnjim iskustvom, kao npr. Marisa Frontera, Bobath EBTA Tutor Senior, gospođa koja je direktno radila s parom Bobath, Aurora Crespo Paz, Soraya Pacheco da Costa i dr.

Cilj terapijske intervencije prema Bobath konceptu je optimizirati funkcionalne aktivnosti, poboljšati posturalnu kontrolu i selektivne pokrete kako bi se potaknulo aktivno sudjelovanje djeteta u njegovoj okolini.

Foto: PR / NRT Bobath za djecu u Progresso studiju

Principi intervencije po Bobath konceptu moraju biti zasnovani na znanstvenim dokazima, uzimajući u obzir poznavanje i razumijevanje ljudskog pokreta i razvoja tipične senzomotorike u djetinjstvu i mladosti, a prilagođava se potrebama svake osobe/djeteta.

Svaka intervencija po Bobathu provodi se kroz igru. Igra je motivirajuće sredstvo koje potiče dijete na provođenje određene aktivnosti. Temeljna je aktivnost djetinjstva za psihomotorički i intelektualni razvoj gdje dijete otkriva svoje mogućnosti, spoznaje svijet oko sebe, uči se odnositi prema drugima, uči pravila i eksternalizira svoje misli.

Bobath terapija daje individualan pristup svakom djetetu. Cilj terapeuta je što bolje upoznati se s roditeljima i djetetom, uzeti kliničku i obiteljsku anamnezu te uraditi što bolju procjenu kako bi kroz određene strategije mogli doći do značajnog cilja za dijete i roditelje.

Bobath terapeut obavezno surađuje s neuropedijatrom, pedijatrom, defektologom, logopedom i drugim stručnjacima.

Baby handling ili kako pravilno postupati s djetetom također možete naučiti u Progresso studiju. Vrlo je važno da roditelji novorođene djece znaju kako pravilno postupati s djetetom. Pravilnim dizanjem, spuštanjem, presvlačenjem, hranjenjem i igranjem roditelji mogu smanjiti razvoj tzv. loših obrazaca pokreta.

Studio Progresso se nalazi u zgradi Integra u ulici Ante Starčevića b.b.

Tretman možete rezervirati na broj 064 44 10 430.

Kopirati
Drag cursor here to close