Studio Progresso

Limfna drenaža nakon operacije dojke u Mostaru

Progresso studio se nalazi u Ulici Ante Starčevića b.b., zgrada Integra. Svoj tretman možete zakazati na telefonski na broj 064 441 04 30.
Gospodarstvo / Promo | 23. 09. 2022. u 10:00 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puljić Marija, mag. fizikalne terapije i rehabilitacije, vlasnica Progresso studija, također je i certificirani limfterapeut.

Foto: PR / Studio Progresso Mostar
Foto: PR / Studio Progresso Mostar

Edukaciju Baznog tečaja manualne limfdrenaže po dr. Vodderu i napredni tečaj Kompletna dekongestivna terapija limfedema nakon operacije dojke završila je u Splitu a edukatori su iz Praktike Pollak iz Zagreba koji imaju više od 40 godina iskustva u provođenju i edukacijama limfne drenaže. Limfna drenaža je tehnika koja je utemeljena od dr. Voderra 1936. god te se uz određene preinake koristi i danas. Provode ju posebno educirani terapeuti, izvodi se segmentalno, točno određenim redosljedom i smjerom pokreta.

Limfedem se definira kao nakupljanje međustanične tekućine zbog poremećene ravnoteže između transportnog kapaciteta limfe i količine kapilarne filtracije. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Kod malignog tumora dojke se obično javlja limfni zastoj na istoj strani gdje je bila operacija. Veličina i prognoza limfedema ovisi o veličini operativnog zahvata, provedene terapije zračenjem, opsežnosti oštećenja limfnih čvorova te o sposobnosti limfnog sustava da kompenzira tok limfe. Limfedem je najčešće posljedica kirurškog prekida limfnih putova ali i postradijacijske fibroze okolnog tkiva.

Poslje operativnog liječenja učestalost pojave limfedema iznosi do 60% a nakon radijacije čak i do 80% slučajeva.

Limfedem se odlikuje ne samo nakupljanjem limfe već i abnormalno visokom koncentracijom tkivnih proteina, kroničnom upalom, zadebljanjem kože i potkožnog tkiva. Intersticijska staza tekućine i proteina dovodi do upale i trajnog sklerotičnog preobražaja tkiva. Koža gubi elastičnost i podsjeća na narančinu koru. Povećava se obujam ekstremiteta u cjelini i gubi svoju uobičajenu formu, tkivo postaje tvrdo, razvijaju se trofičke promjene ne koži, pojava limforeje i ulceracije.

Foto: PR / Studio Progresso Mostar

Prevenciji limfedema bi pomogli pravilan izbor i primjena metode i obima kirurške intervencije, racionalnija radijacija, postoperativna edukacija i rehabilitacija, pravovremeno otkrivanje prvih znakova limfedema. Tako sprječavamo ili prolongiramo pojavu limfedema, ublažavamo tegobe i znatno se popravlja kvalitet života ovih pacijenata.

Kompletna dekongestivna terapija je danas najprihvatljiviji oblik tretiranja limfedema, doživotna je terapija a prolazi kroz tri faze.

Prva faza KDT traje 4-6 tjedana a podrazumjeva: procjenu edema i izgleda kože i noktiju, mjerenja obujma ekstremiteta i upisa u karton pacijenta, plan terapije, ručnu lifmfnu drenažu, kompresivno bandažiranje ekstremiteta, edukacija pacijentice o njezi kože i ruku, terapijske vježbe, psihosocijalna potpora.

Druga faza KDT počinje nakon dekongestije ekstremiteta, odvija se u kućnim uvjetima a ima za cilj očuvanje i optimizaciju postignutog smanjenja edema.

Treća faza KDT – ponavljanje prve faze nakon 6 mjeseci ili nakon pogoršanja stanja pacijentice.
Kontraindikacije za provođenje KDT: aktivni maligni tumor, akutna srčana insuficijencija, bubrežna insuficijencija, akutne infekcije, otvorene rane, bolesti krvnih žila...

Za provođenje KDT potreban je multidisciplinaran pristup liječnika (onkolog, kirurg, fizijatar, psihijatar), medicinskih stestara i fizioterapeuta.

Progresso studio se nalazi u Ulici Ante Starčevića b.b., zgrada Integra. Svoj tretman možete zakazati na telefonski na broj 064 441 04 30.

Foto: PR / Studio Progresso Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close