Jedna je Planeta

Frankie, dinosaur koji poziva ljude na akciju

Dinosaur Frankie u novom ruhu nastavlja priču o klimatskim promjenama
Gospodarstvo / Promo | 09. 06. 2022. u 11:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dinosaur Frankie se od listopada prošle godine nalazi na platou Historijskog muzeja u Sarajevu. Djelo je talentiranih mladih umjetnika, Hanne Dujmović i Marka Frančeševića, koji su ovu skulpturu izradili u okviru prošlogodišnje globalne kampanje "Ne biraj izumiranje" Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) .

Kako bi stavio naglasak na izuzetno negativne efekte fosilnih goriva na ljude i planetu, UNDP je izradio kratki film u sklopu ove globalne kampanje u kojem jedna od svjetski najpoznatijih izumrlih životinja, dinosaurus, drži govor pred Generalnom skupštinom UN-a, snažno apelirajući na svjetske lidere da prestanu subvencionirati fosilna goriva i da „izumiranje ne bude njihov izbor“.

Uz glasove koje su likovima posudile poznate ličnosti, kampanjom pod nazivom „Neka izumiranje ne bude vaš izbor“ se nastoji podići svijest javnosti o tome kako se subvencijama za fosilna goriva poništava značajan napredak postignut do danas u zaustavljanju klimatskih promjena te potiče nejednakost.

Umjetnici i mladi ozelenili Frankieja

U okviru Sedmice klimatske akcije koju UNDP provodi u saradnji sa EU u BiH mnogim partnerima od 5. do 10. juna, učenici i učenice Srednje ekonomske škole u Sarajevu su pomogli u „ozelenjavanju“ Frankia.

Srednjoškolci/ke pod mentorstvom umjetika Hanne Dujmović i Marka Frančeševića, ozelenjavaju Frenkia

Dinosaur Frankie je izvorno izrađen od recikliranog materijala i većim dijelom od ćumura koji s vremenom otpada. Time se šalje poruka da ugalj treba prestati koristiti kao energent i da ga je potrebno zamijeniti drugim, ekološki prihvatljivim, energentima.

„Frankie je u proteklih nekoliko mjeseci preživio snijeg, zemljotrese, nevrijeme i još uvijek je tu. Ove godine idemo u kontra smjeru i oživljavamo ga bojama“ - objasnila je Hanna Dujmović.

PR  / Hanna Dujmović boji dinosaura ispred Historijskog muzeja u Sarajevu

Frankie nastavlja biti simbol borbe protiv klimatskih promjena

Bojenje Frankieja posebno je dobilo na značaju zbog učešća srednjoškolaca i srednjoškolki, njihovog zajedničkog rada i predanosti kako bi Frankie dobio novi izgled. U 2022., Europskoj godini mladih, fokus je na njihovom aktivnom učešću u akcijama ublažavanja posljedica od klimatskih promjena.

PR  / Srednjoškolci i srednjoškolke sa Hannom i Markom ispred obojenog dinosaura

Dinosaur Frankie nastavlja biti simbol tih akcija u kojima trebamo sudjelovati svi. Klimatske promjene koje svijet doživljava dovele su do ugrožavanja egzistencije, a čemu je najviše doprinio faktor čovjek.

Prioritet svih nas bi treba biti dobrobit Planete Zemlje i posvećenost boljoj, zdravijoj i zelenijoj budućnosti. #JednaJePlaneta

Kopirati
Drag cursor here to close