RuXCrypto

Znate li da BiH ima svoju kriptovalutu? Sve je krenulo iz garaže

RuXCrypto nedavno je svoje mjesto pronašao i na europskim burzama.
Gospodarstvo / Novac | 09. 04. 2021. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva bosanskohercegovačka kriptovaluta pod imenom RXC (RuXCrypto) nedavno je svoje mjesto pronašla i na europskim burzama, a iza ove valute stoji kripto zajednica pod nazivom Crypto.ba, čiji je osnivač Nedžad Smajić iz Sanskog Mosta.

"Ona je proizvod nekoliko mladih entuzijasta i sve je, takoreći, krenulo iz moje garaže. Iza naše zajednice stoji oko pet godina mukotrpnog rada i stjecanja znanja kada se radi o blokchain tehnologiji. Nakon nekog vremena, izbacili smo vlastitu valutu koja je potpuno decentralizirana, jer nitko nije njen vlasnik, baš poput bitciona i ostalih kriptovaluta", kaže Smajić.

Dodaje kako je njihov digitalni novac prepoznat na jednoj od priznatih europskih burzi koja operira kriptovalutama, te ističe kako su dobili veliki popust kada su brokeri vidjeli koliko su posla uradili na planu edukacije o kriptovalutama u Bosni i Hercegovini.

"Sakupili smo nešto novca koji nam je bio potreban za registraciju, prošli sve potrebne testove i već smo prisutni oko dva mjeseca na licenciranim burzama. Već sada RXC se može kupiti za dolare, njegova vrijednost je diktirana odnosom ponude i potražnje, a posljednja cijena je iznosila oko deset feninga, što su odlični pomaci, pa smo pokrenuli i svoj vlastiti market kojim omogućavamo građanima u našoj zemlji da za kriptovalute prodaju vlastite stvari", kaže Smajić.

Dodaje kako se radi o novoj vrsti financijskog sustava koji je decentraliziran, te pruža mogućnosti brojnih ušteda, potpunu sigurnost i privatnost kada je riječ o platnim transakcijama, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close