Zastupnički dom

Zastupnici podržali produženje roka za uplatu glavnog duga  

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević istaknula je da se ključna izmjena u Zakonu o visini stope zatezne kamate na javne prihode odnosi na produženje rokova za uplatu glavnog duga.
Gospodarstvo / Novac | 18. 04. 2018. u 17:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na izvanrednoj sjednici podržali  izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode i Zakona o doprinosima.

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević istaknula je da se ključna izmjena u Zakonu o visini stope zatezne kamate na javne prihode odnosi na produženje rokova za uplatu glavnog duga po osnovu kojeg se u skladu sa ovim zakonom može otpisati zatezna kamata, kada su u pitanju javni prihodi.

''Tako je dosadašnja odredba ”do 30.6.2017. godine” zamijenjena riječima ”na dan isteka roka od dvanaest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona'', kazala je Milićević.

To znači da će podnositelju zahtjeva, koji je ispunio uvjete za otpis propisanih zateznih kamata nastalih po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda sa stanjem na dan 31. prosinca 2014. godine, a koji u cijelosti izmiri obaveze glavnog duga, najkasnije do dana isteka roka od dvanaest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, biti otpisana u cjelokupnom iznosu obračunata, a neplaćena kamata.

Porezni obveznici koji su u cijelosti izmirili svoj glavni dug u razdoblju od 1. siječnja 2017. godine do 30. lipnja 2017. godine, i imaju pravomoćno rješenje o otpisu obračunate, a neplaćene kamate u visini od 50 posto, preostala obračunata, a neplaćena kamata će biti također otpisana u cjelokupnom iznosu.

Porezna uprava će po službenoj dužnosti izdavati rješenje o otpisu kamata za ove porezne obveznike.

Govoreći o izmjeni Zakona o doprinosima naglasila je da se izmjenom želi produžiti rok za dodatnih 36 mjeseci za primjenu povlaštene osnovice iz članka 20 Zakona, koja se odnosi na zaposlenike u rudnicima ugljena, tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih zanata. 

''Ovim članom propisano je plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini umnožak prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH'', pojasnila je Milićević.

Cilj izmjena je nastavak stimuliranja zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inozemnom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i stvaranje uvjeta a za veću zainteresiranost za investicijska ulaganja u taj sektor.

Da bi izmjene navedena dva zakona stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close