Izmjena zakonodavstva

Eurozastupnici protiv anonimnosti vlasnika bitcoina

Prag za identificiranje korisnika anonimnih prepaid kartica (kartica opće svrhe s unaprijed uplaćenim sredstvima) smanjen je na 150 eura (od 250).
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2018. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se povećala transparentnost i odgovorilo na nove tehnologije kao što je brzi razvoj digitalnih valuta, EU izmjenjuje zakonodavstvo protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Idućeg tjedna Europski parlament glasuje o petoj izmjeni direktive protiv pranja novca i financiranju terorizma. Nova direktiva treba spriječiti korištenje financijskog sustava za financiranje zločinačkih aktivnosti i pojačati transparentnost u svrhu sprječavanja utaje velike količine novca.

Nova pravila osigurat će transparentnost vezano uz vlasništvo tvrtki i fondova. Podaci o vlasništvu tvrtki prije su bili dostupni samo onima koji mogu dokazati legitimni interes, primjerice, novinarima i nevladinim organizacijama. Sada podaci trebaju biti otvoreni svim građanima. Registri će također biti povezani kako bi se olakšala suradnja među državama članicama.

Nova direktiva uvest će registre vlasnika uzajamnih fondova koji će biti dostupni na bazi legitimnog interesa te registre bankovnih računa i bankovnih sefova koji će biti dostupni javnim vlastima.

„Ako Europol traži zločinca u jednoj od država članica, imat će mogućnost uvida u kojim zemljama on ima račune“, objasnio je izvjestitelj o petoj izmjeni direktive protiv pranja novca i financiranja terorizma latvijski zastupnik u Europskom parlamentu Krišjānis Kariņš, javlja Bug.hr.

„Cilj je da prljav novac ne ulazi u financijski sustav. Banke trebaju znati tko stoji iza svakog bankovnog računa. Dva su problema s prljavim novcem; uništava gospodarstvo i koristi se za financiranje terorizma“, smtra Karinš.

„Jasno poručujemo da će onima koji ne žele otkriti prave vlasnike tvrtki biti jako teško poslovati u Europi“, upozorila je druga izvjestiteljica nizozemska eurozastupnica Judith Sargentini.

„Izvora financiranja terorizma je mnogo, ali uglavnom od nezakonitih aktivnosti, novcem s crnog tržišta, od trgovine nezakonitom robom i oružjem, trgovine ljudima. Novac uđe u europski bankovni sustav i tu se pere“, objasio je Karniš.

Prag za identificiranje korisnika anonimnih prepaid kartica (kartica opće svrhe s unaprijed uplaćenim sredstvima) smanjen je na 150 eura (od 250).

„Francuska je na ovome inzistirala, jer su iznajmljeni automobili korišteni za napade u Francuskoj bili plaćeni anonimnom karticama“, rekla je Sargentini.

Prema novim pravilima virtualne valute kao što je bitcoin, platforme za kupovinu i prodaju valuta te virtualni novčanici trebaju znati tko su im klijenti, čime se zaustavlja anonimnost takve trgovine.

„Kažemo da platforme trebaju znati tko su klijenti, na isti način kao što to trebaju banke. Radi se o revoluciji“, istaknula je Sargentini.

Karniš objašnjava da vlasnici digitalnih valuta moraju konvertirati vrijednost u euro kada kupuju na europskom tržištu čime taj novac ulazi u sustav. „Želimo da banke pitaju tko su klijenti i od kuda dolazi virtualni novac“, ističe Karniš.

Cilj zakonodavstva je zatvoriti financiranje zločinačkih organizacija bez da se našteti normalnom funkcioniranju financijskog tržišta i sustavu plaćanja.

Nakon što su Europski parlament i Vijeće Europe uskladili konačnu verziju teksta izmejna zakona će biti na dnevnom redu plenarne sjednice Europskog parlamenta u utorak, 19. travnja. Nakon stupanja na snagu države članice imaju 18 mjeseci da usklade svoje zakone s direktivom.

Kopirati
Drag cursor here to close