Subvencije u HNŽ-u

Zašto ne znamo tko dijeli naš novac?

Iz Vlade su nam rekli tijekom raspodjele novca ne može doći do sukoba interesa, jer ako nekome nešto pripada po Zakonu koji je jasno odredio uvjete koje neki subjekt mora ispunjavati, tu ne može doći do sukoba interesa.
Gospodarstvo / Novac | 07. 09. 2020. u 15:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon mjesec dana slanja pismenih upita i čekanja odgovora nismo uspjeli dobiti imena osoba koje čine Interresorno povjerenstvo Hercegovačko-neretvanske županije koje odlučuje kome i koliko proračunskog novca temeljem Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ (tzv. Korona zakona).

Dobili smo samo usmeni odgovor, da ''u povjerenstvu sjede državni službenici''.

''U povjerenstvu su državni službenici, zašto bismo ih imenovali? Dakle, članovi povjerenstva su državni službenici iz ministarstava i ureda predsjednika Vlade, to je vrlo jasan odgovor'', rečeno nam je iz Vlade.

''Nije bitno je li to Ante, Jure ili Marko, ima li potrebe da ljude evidentiramo, tko je tamo? Možemo, ali smatramo da smo zadovoljili interes javnosti ako kažemo da je državni službenik u povjerenstvu jer on radi na temelju vrlo jasno propisanih pravila i Zakona koji je objelodanjen'', poručeno je iz Vlade.

Iz Transparency Internationala (TI) rekli su za Bljesak.info kako imenovanje ovakvoj povjerenstva ne mora biti javno, ali mora biti javno dostupno.

''Imenovanje ne mora biti javno, ali ukoliko zahtijevate, sukladno Zakonu o slobodi i pristupu informacijama, ti podaci vam se moraju dostaviti i ne  može se podvesti niti pod jedan izuzetak. Sve informacije od javnog interesa moraju biti javno dostupne, pogotovo novinarima ali i svim drugim zainteresiranim građanima'', rekao je Damjan Ožegović projektni istraživač u TI.

Još jednom je istaknuo, kako imena članova nekog odbora ili zaposlenih u javnim institucijama i poduzećima moraju biti javno dostupna.

''Trebali ste dobiti pismeni odgovor, ali na svaki zahtjev i fizičkog i pravnog lica, javne institucije imaju obvezu odgovoriti, a imena se ne mogu podvesti pod bilo kakav izuzetak, to mora biti javno'', poručio je Ožegović

Iz Vlade su nam rekli tijekom raspodjele novca ne može doći do sukoba interesa, jer ako nekome nešto pripada po Zakonu koji je jasno odredio uvjete koje neki subjekt mora ispunjavati, tu ne može doći do sukoba interesa.

''Što se tiče financijskih sredstava u Stabilizacijskom fondu HNŽ-a osigurano je 8,8 milijuna KM. Osigurano je i 500 tisuća na ime subvencioniranja kamata za gospodarske subjekte koji će pristupiti mogućnosti  da na temelju sporazuma Vlade i Razvojne banke uđu u kreditni aranžman, gdje će Vlada HNŽ-a subvencionirati kamatu. Dakle, ukupno smo osigurali 9 milijuna i 300 tisuća konvertibilnih maraka za potporu gospodarstvu i očuvanju radnog mjesta'', rečeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close