Federacija

Zabilježen realan rast BDP-a od 3,9%

U srednjoročnom razdoblju očekuje se da će javne investicije igrati značajniju ulogu u poticanju ekonomskog rasta.
Gospodarstvo / Novac | 01. 06. 2023. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema službenim podacima, u FBiH je u prošloj godini zabilježen realan rast BDP-a od 3,9 posto, dok će realna stopa projiciranog rasta Federacije u 2023. godini iznositi 2,3 posto, a prosječna stopa realnog rasta za period 2024-2026. procjenjuje se na 3,3 posto.

U usvojenim Smjernicama, između ostaloga, kao cilj tokom nastupajućeg perioda navode se ograničavanje rasta javne potrošnje putem fiskalne konsolidacije, smanjenje javnih rashoda i povećanje javnih prihoda preusmjeravanjem sredstava na investicionu potrošnju, a predviđa se i mogućnost promjene strukture rasta budućeg BDP-a.

U srednjoročnom razdoblju očekuje se da će javne investicije igrati značajniju ulogu u poticanju ekonomskog rasta.

Navodi se da bi izgradnja putne infrastrukture, te energetski projekti u srednjoročnom periodu znatno trebali povećati udio javnih investicija u strukturi BDP-a.

Podržane aktivnosti zakonskog zastupnika gospodarskog društva Zrak

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. travnja 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom gospodarskog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika gospodarskog društva Zrak d.d. Sarajevo povodom podnesene žalbe na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. travnja 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji Ministarstva, u postupku financijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom Vlada je osigurala sedam milijuna KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi Sporazum sa radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje. Imajući u vidu navedeno, Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje.

Kopirati
Drag cursor here to close