Money, money, money

Vlada RS 'odriješila kesu': 7,78 milijuna KM za povećanje plaća

Kako je priopćeno iz Vlade, ta sredstva su namijenjena za isplatu subvencija gospodarskim subjektima za obračunski period od 1. srpnja 2022. godine do 31. prosinca te godine, u kojem je izvršeno stvarno povećanje plaće radnika.
Gospodarstvo / Novac | 20. 04. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske usvojila je u četvrtak Odluku o davanju suglasnosti na Plan utroška sredstava kojom je Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva na raspolaganje stavljen iznos od 7.780.000 KM na ime poticaja za povećanje plaće radnika, a u skladu sa financijskim planovima potrošnje za prvih šest mjeseci ove godine.

Povećanje zaposlenosti?

Kako je priopćeno iz Vlade, ta sredstva su namijenjena za isplatu subvencija gospodarskim subjektima za obračunski period od 1. srpnja 2022. godine do 31. prosinca te godine, u kojem je izvršeno stvarno povećanje plaće radnika.

Vlada Republike Srpske je usvojila i Akcijski plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske 2023 - 2025. godine. Strategija definira prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije od kojih su najvažniji povećanje proizvodnje više faze prerade, smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, povećanje zaposlenosti itd.

Između ostalog, Vlada Srpske usvojila je i Informaciju o realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB2, čiji je cilj da se interno raseljenim licima koja su bila primorana da napuste svoje domove tijekom ratnih događanja 1992–1995. godine i drugim ugroženim stanovnicima alternativnih vidova smještaja osigura trajno stambeno rješenje i, po potrebi, institucionalna njega prilagođena stupnjuugroženosti korisnika.

Smještaj 

"U tijeku je izgradnja 218 stambenih jedinica, a završetak radova i useljenje korisnika planirano je do kraja 2023. godine: u prvoj polovini godine u Istočnom Novom Sarajevu 23 stana i u Zvorniku 37 stanova, a do kraja godine u Bijeljini 12 stanova, u Nevesinju 12 stanova i u Doboju 134 stana", kažu iz Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske upoznala se i s Informacijom o stanju obveza javnih zdravstvenih ustanova (JZO) i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) na kraju prošle godine.

"Od ukupno 75 javnih zdravstvenih ustanova u 2022. godini pozitivno je poslovalo 45 javnih zdravstvenih ustanova, negativno je poslovalo osam ustanova. Ukupno 22 ustanove su poslovale u okviru trezorskog sustava i ne iskazuju financijski rezultat (18 domova zdravlja i četiri zavoda). Pozitivan rezultat ostvario je i FZO RS", naveli su iz Vlade Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close