Drama

Novi problemi s cjepivom: Novalić prijeti smjenom Pehara

Riječ je o nabavi 350.000 doza cjepiva Sputnik V čiju je nabavu dogovorila Vlada FBiH, a premijer Novalić najavio na konferenciji za novinare u četvrtak.
Gospodarstvo / Novac | 12. 03. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zavod za javno zdravstvo FBiH još nije potpisao ugovore sa dobavljačima za nabavu cjepiva protiv Covida-19 iako im je dostavljena sva dokumentacija, a sredstva doznačena", rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Riječ je o nabavi 350.000 doza cjepiva Sputnik V čiju je nabavu dogovorila Vlada FBiH, a premijer Novalić najavio na konferenciji za novinare u četvrtak.

"Poslali smo upit jesu li potpisani ugovori i dobili smo informaciju iz Zavoda za javno zdravstvo da još nisu. Mi smo danas prebacili novac i čekali potpis kako bi otvorili akreditive. Uputili smo im informaciju da do ponedjeljka u 10 sati ugovori moraju biti potpisani inače ćemo posegnuti za drugim rješenjima, odnosno tražit ćemo smjenu direktora ili da nam kažu ako postoje problemi s cjepivima. S naše strane je sve riješeno",  rekao je Novalić za N1.

Naime, Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 12.000.000 KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ovom odlukom Vlada Federacije BiH je odobrila preraspodjelu 12 miliona KM predviđenih za nabavu cjepiva protiv COVID-19.

U međuvremenu su dobili i informaciju da je direktor Davor Pehar u izolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Zavodu je naloženo da radi i tijekom vikenda kako bi ugovori bili potpisani do ponedjeljak u 10:00 sati.

Kako je premijer Novalić rekao, odabrane su dvije tvrtke MGM Kakanj i Krajinagroup koje će uvesti  cjepivo u FBiH.

Kompanija MGM Kakanj u ugovoru je navela kako isporuku prvog kontigenta cjepiva može realizirati u roku do tri dana nakon potpisivanja ugovora, dok je za Krajinu Group rok između tri i četiri tjedna.

U obrazloženju odluke današnje sjednice navedeno je kako je Vlada FBiH na jučerašnjoj 258. Sjednici donijela zaključak o nabavi cjepiva za COVID-19, u okviru koji je definiran i način osiguranja sredstava iz Budžeta FBiH za 2021. godinu, navode u priopćenju. 

Kako ističu, u skladu s tim, Federalno ministarstvo zdravstva je bilo zaduženo odmah pokrenuti aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u ovogodišnjem budžetu za nabavu cjepiva na Zavod za javno zdravstvo FBiH, koje je zaduženo za zaključivanje ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close