Donacija Vlade Japana

Japanci ponovno pomažu: 105.400 KM za Dom zdravlja u Nevesinju

Sredstva su osigurana za dva projekta nabave sanitarnih vozila i medicinske opreme za domove zdravlja u Goraždu i Nevesinju te jedan projekt nabave poljoprivredne opreme.
Gospodarstvo / Novac | 12. 03. 2021. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sastanak u Ambasadi Japana u Sarajevu

Vlada Japana odobrila je približno 381.000 KM za tri projekta u Goraždu, Nevesinju i Fojnici, za primarnu zdravstvenu zaštitu i zbrinjavanje osoba s poteškoćama.

Sredstva su osigurana za dva projekta nabave sanitarnih vozila i medicinske opreme za domove zdravlja u Goraždu i Nevesinju i jedan projekt nabave poljoprivredne opreme za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići u Fojnici.

Grant ugovore potpisali su danas u Sarajevu ambasador Japana u BiH Ito Makoto i ravnatelji tih ustanova u Ambasadi Japana u Sarajevu.

Tako će za projekt opremanja JU Dom zdravlja "Dr Isak Samokovlija" u Goraždu biti izdvojeno oko 141.000 KM za nabavu dva sanitarnja vozila, a za projekt opremanja JZU Dom zdravlja Nevesinje sanitarnim vozilom i medicinskom opremom odobreno je oko 105.400 KM.

Također, za projekt opremanja Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići poljoprivrednom opremom odobreno je 134.600 KM i time je omogućena nabava jednog traktora i 20 priključnih strojeva za potrebe zemljoradnje.

Inače, Zavod, koji se nalazi u Fojnici, je jedna od ustanova socijalne zaštite koju je osnovao Parlament Federacije BiH s ciljem pružanja podrške osobama s mentalnim poteškoćama.

Ova donacija će Zavodu omogućiti da svojim štićenicima kroz poljoprivredne aktivnosti pruži bolji rehabilitacijski program od kojeg će direktnu korist imati godišnje oko 310 korisnika, saopćeno je iz japanske ambasade u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close