Čije?

Višković tvrdi: Nismo zadužili unučiće

Predsjednik Vlade Srpske je rekao da su prosvjedi pravo sindikata, a da mu razlozi koji se navode za najavljene prosvjedi nisu do kraja jasni…
Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako je najveća kamatna stopa s kojom se zadužila Srpska do sada šest posto i da su sve priče o prezaduženosti orkestrirane laži kojima se pokušava sotonizirati Republika Srpska, razvlastiti i umanjiti njene nadležnosti, pa čak i ekonomski ugušiti.

Višković je naveo kako ukupni dug na dan 31. srpnja iznosi 39,5 posto bruto domaćeg proizvoda, a gornja granica je 60 posto BDP, dok javni dug iznosi 33,2 posto BDP, a gornja granica, kako je rekao, je 55 posto, a u prošloj godini BDP je iznosio 14,5 milijardi KM.

"Stalno nas optužuju da smo zadužili i unučiće, što nije točno. Gdje je ovdje prezaduženost? Ovo je najmanji stupanj zaduženosti otkad postoji Republika Srpska. Ne mogu trošiti vrijeme da raznim `analitičarima` objašnjavam svaki dan da to što oni govore nije točno", rekao je Višković, prenosi Srna.

2,20 KM za mjesec u ratu

Predsjednik Vlade Srpske je rekao da su prosvjedi pravo sindikata, a da mu razlozi koji se navode za najavljene prosvjedi nisu do kraja jasni, jer je sporazum koji je zaključen 1. lipnja prošle godine između Vlade Srpske i pet granskih sindikata do kraja ispoštovan.

Govoreći o boračkom dodatku, Višković je istaknuo da se u rujnu predaju zahtjevi, a isplata će ići za listopad, studeni i prosinac za sve borce bez obzira na godine starosti i materijalni status te da je dogovoreno da će se do kraja godine za svaki mjesec učešća u ratu isplaćivati 2,20 KM.

"Moram odmah da kažem da će biti jedan broj boraca koji imaju mjesec, dva ili tri učešća u ratu, a to su borci 7. kategorije. Oni će dobijati tri KM, šest KM ili devet KM. Dakle, onaj tko je imao 50 mjeseci učešća u ratu dobit će 150 KM, a onaj tko je imao tri mjeseca dobit će devet KM, bez obzira kakav je njihov materijalni status", pojasnio je Višković.

Višković je rekao da je od ljudi iz Boračke organizacije tražio da se uvede cenzus, jer i Srbija to ima, a i FBiH, ali nije naišao na razumijevanje.

"Moja je želja bila da taj cenzus bude prosječna plaća u Srpskoj, dakle negdje 1.200 ili 1.300 KM. Želio sam da oni koji imaju plaće veće od tog iznosa ne primaju taj mjesečni borački dodatak i da u tom slučaju ovi koji su ispod tog cenzusa prime puno više sredstava", rekao je Višković.

Tajnovitost i brzina

Višković je rekao da većina banaka želi da surađuje sa Srpskom i njenim institucijama, što u razgovoru i priznaju.

"Međutim, često dobiju signale da to ne rade. Dakle, opet se vraćamo na priču da neko želi ekonomski i financijski da slomi Srpsku", zaključio je Višković.

Inače, RS se zadužuje prodajom obveznica, a banjalučki portal Capital piše ''da je Vladi RS-a važno da se što prije zaduži, a to pokazuje i dinamika realizacije''.

''Odluka o zaduženjima, usvojena na sjednici prekjučer, već u petak je osvanula u Službenom glasniku RS-a, a dan poslije stupa na snagu. Osim brzine, zanimljiva je i tajnovitost. Odluke o zaduženjima nisu se našle u redovnom priopćenju za javnost koje nakon sjednica šalje Vlada Republike Srpske. Također, nisu bile najavljene ni predviđene u dnevnom redu koji je poslan novinarima prije same sjednice'', objavio je Capital.

 

Kopirati
Drag cursor here to close