Odavno zaboravljena

VIDEO | Trinaestu plaću u BiH radnici dobijaju samo u rijetkim tvrtkama

Tek rijetki poslodavci, dodatnim prosječnim primanjem, obraduju radnike na kraju godine.
Gospodarstvo / Novac | 15. 01. 2023. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok u europskim zemljama trinaesta plaća ne izostaje ni u vrijeme inflacije, u našoj zemlji tek rijetki poslodavci se odluče na takav način nagraditi radnike.

Ono sto je u prošlom sustavu bila skoro redovna pojava, u ovom je prava rijetkost. Trinaestu plaću dobili su tek rijetki radnici, uglavnom zaposleni u stranim kompanijama čija je to globalna poslovna politika.

Misaona imenica

Nakon dvanaeste ponovo prva plaća. Trinaesta je najčešće misaona imenica za radnike u našoj zemlji.

Tek rijetki poslodavci, dodatnim prosječnim primanjem, obraduju radnike na kraju godine. Jedan od pozitivnih primjera je obiteljska tvrtka iz Banja Luke u kojoj je vlasnik posao naslijedio od oca kao i običaj da na kraju godine redovno nagradi radnike trinaestom plaćom. Takvu vrstu naknade redovno isplaćuju.

"Mi vodimo računa o standardu naših ljudi ne samo kroz ovu podršku i nagrađivanje nego i tijekom godine svi radnici koji se istaknu svojim rezultatima na kraju mjeseca bivaju na određeni način nagrađeni", kaže Milenko Vuković, savjetnik ravnatelja za investicije u tvrtki za prodaju i distribuciju proizvoda od metala.

"Vjerujte da znači i možda smo jedna od rijetkih tvrtki, možda među prvih pet koje su to uradile", navodi uposlenik Saša Karanović.

Najveći broj poslodavaca u skladu sa ostvarenom dobiti mogli bi isplaćivati trinaestu plaću, ali to ne rade, napominju u Savezu sindikata. Taj novac ipak zadrže u svojim kasama.

Imaju, a ne daju

"To je neopravdano tako imajući u vidu da su poslodavci ostvarili u prošloj godini dobit od 2 milijarde i 400 milijuna KM. Tamo gdje mi imamo sindikate na prste jedne ruke možemo nabrojati tvrtke koje su isplaćivale u prethodnim godinama 13. plaću", napominje za BHRT potpredsjednik Saveza sindikata RS Danko Ružičić.

Trinaesta plaća je stimulacija, poručuju, i djeluje pozitivno na radnike koji će onda biti i produktivniji. S druge strane poslodavci napominju da se poslovanje nalazi pred stalnim izazovima kao što je potreba povećavanja postojećih plaća. Drže se činjenice da takva vrsta nagrade nije obavezujuća.

"Ne postoji zakonska obaveza da poslodavci isplaćuju 13. plaću. U svakom slučaju oni poslodavci koji to čine, podržavamo takve aktivnosti i pozivamo sve poslodavce koji su u mogućnosti, a to je vezano svakako za poslovni rezultat, da učine takav napor", izjavio je ravnatelj Unije poslodavaca RS Saša Aćić.

Najčešći razlog zbog kojeg se ne isplaćuju dodatne nagrade zaposlenima, kažu u poslovnoj zajednici, su loša financijska situacija u poduzećima i činjenica da je to za poslodavce ozbiljan trošak. Tako se, umjesto cijele plaće, mnogo češće radnici nagrade sa bonusom u iznosu od 20-30% od prosječnog primanja.

Kopirati
Drag cursor here to close