Jednostavno pravilo

Trik koji će vam zbilja pomoći da uštedite novac

Kretanje svakih nekoliko mjeseci iznova ili čekanje da dobijemo povišicu kako bismo počele štedjeti neće nas dovesti daleko.
Gospodarstvo / Novac | 20. 08. 2018. u 22:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve smo mi nebrojeno puta rekle same sebi da od sljedećeg mjeseca krećemo štedjeti.

Pokušale smo s raznim trikovima: kasicom za putovanja, ostavljanjem desetpostotnog dijela plaće na kartici svaki mjesec i slično. Međutim, to bi funkcioniralo možda nekoliko mjeseci, a zatim bi došlo ljetno ili zimsko sniženje ili bismo jednostavno zaključile da se moramo počastiti s nečim većim. I tako bismo se opet našle na nuli - u najboljem slučaju.

Kretanje svakih nekoliko mjeseci iznova ili čekanje da dobijemo povišicu kako bismo počele štedjeti neće nas dovesti daleko.

Zato jedno slobodno popodne odvojite za kratko razmišljanje i stavljanje stvari doslovno crno na bijelo. Na komad papira napišite želite li radije potrošiti novac na novu odjeću ili na putovanja, na skupocjenu šminku ili komad namještaja, svakodnevnu vožnju taksijem ili vlastiti automobil, piše Index.hr.

Jasno da će, primjerice, štednja za auto trajati duže nego štednja za komad namještaja, ali sve ovisi o vašim prioritetima. Kada ih odredite i shvatite što želite ostvariti u skorijoj ili nešto daljoj budućnosti, odredite i svotu novca bez koje možete nastaviti sa životom koji ste vodili do sada, uz pokoje odricanje.

Kada to napravite, u banci otvorite račun koji nije povezan s vašim karticama i na koji će svaki mjesec automatski biti prebačena svota novca koju ste odrediti odvojiti za štednju. Vodite se misli da ono što nemate ne možete potrošiti i taj novac ne dirajte sve dok ne skupite dovoljnu svotu za željenu stvar s vaše liste.

Život vam neće biti ništa teži i još ćete k svemu tome naučiti iskoristiti akcije, koristiti se javnim prijevozom te spriječiti nagomilavanje krpica u ormaru koje ionako nećete nositi.

Kopirati
Drag cursor here to close