Spominje se i tužba

VIDEO | Tomislavgrad od HEP-a potražuje višemilijunski iznos

Livno i Tomislavgrad su ispostavili račun HEP-u za 2022. godinu, međutim tražena sredstva nisu doznačena jer su za HEP sporne granice jezera, odnosno veličina potopljenog zemljišta.
Gospodarstvo / Novac | 14. 01. 2024. u 09:58 Bljesak.info
Tomislavgrad od HEP-a potražuje višemilijunski iznos; tužba posljednja opcija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Tomislavgrad od Hrvatske elektroprivrede (HEP) potražuje višemilijunski dug koji je nastao nakon što su 1. siječnja 2022. godine na snagu stupile izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata FBiH.

Kako je u razgovoru za Fenu podsjetio načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, do 2022. godine HEP je Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu, na čijem se teritoriju nalazi Buško jezero, a čiju vodu koristi HEP, plaćao samo naknadu za iskorištenu vodu, odnosno proizvedenu električnu energije.

Dužni plaćati 

Međutim, izmjenama spomenutog zakona HEP je od početka 2022. godine dužan plaćati i naknadu za potopljeno zemljište.

"Proizvodnja struje na Buškom jezeru datira iz 1974. godine. Naknada koju HEP plaća prema Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu mijenjala se više puta u raznim odnosima i iznosima. Zadnja izmjena je bila 2021. godine, a novo zakonsko rješenje koncipirano je na način da HEP i dalje plaća svaki mjesec po proizvedenom i prodanom kilovatsatu, a na kraju godine plaća se razlika za potopljeno zemljište, ako je naknada manja od 1.500 maraka po hektaru", kazao je Buntić.

Livno i Tomislavgrad su ispostavili račun HEP-u za 2022. godinu, međutim tražena sredstva nisu doznačena jer su za HEP sporne granice jezera, odnosno veličina potopljenog zemljišta.

"U suradnji smo i u svakodnevnoj komunikaciji s Gradom Livnom, činimo sve da se to riješi mirnim putem. Ta sredstva puno znače i Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu jer nam novo zakonsko rješenje daje stabilnost i mogućnost da planiramo taj iznos koji je ranije jako varirao. Ovisno od hidroloških uvjeta, naknada je iznosila od pola milijuna pa do tri milijuna maraka", dodao je općinski načelnik.

Foto: Fena / Načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić

Istaknuo je kako je tužba posljednja opcija.

"Očekujemo pomoć i s hrvatske i s bh. strane, posebno sada kada imamo predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, da se kroz Hrvatski narodni sabor i Vladu RH napravi pritisak da sjednemo s predstavnicima HEP-a i riješimo to pitanje što prije", kazao je Buntić.

Odgovor HEP-a

U HEP-ovom odgovoru dostavljenom Feni navodi se kako se Livnu i Tomislavgradu, u skladu s pravomoćnim sudskim presudama Županijskog suda u Livnu i Visokog trgovačkog suda u Republici Hrvatskoj, uredno isplaćuje naknada od proizvedene električne energije, ali ne i dio naknade za potopljeno zemljište.

"S obzirom na sve nejasnoće i nedoumice u izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekta, HEP je postupio u skladu s odredbama ovog zakona, nesporni dio naknade se uredno podmiruje, dok je za određivanja visine obveze spornog dijela naknade po ovom Zakonu zatražen nadzor nadležnog ministarstva, čije očitovanje još uvijek po ovom pitanju ne postoji", naglasili su iz HEP-a.

Naveli su i kako, neovisno po kojem se kriteriju naknada računa, trenutni zahtjevi vjerovnika (Općine Tomislavgrad i Grada Livna) premašuju zakonom propisani iznos, budući da se vjerovnici nikada nisu uspjeli dogovoriti u pogledu omjera raspodjele ukupnog iznosa naknade (međusobni omjeri raspodjele naknade prelaze 100 posto).

"HEP uredno podmiruje sve nesporne obveze. Tako je i za 2023. godinu za sve zakonima propisane naknade u BiH isplaćeno ukupno više od 4 milijuna KM, što je višestruko iznad iznosa naknada koje se plaćaju u Republici Hrvatskoj. HEP je uvijek za postizanje dogovora s vjerovnicima, a ukoliko dođe do pokretanja sudskih procesa spreman je koristiti raspoloživa pravna sredstva za zaštitu svojih poslovnih interesa", poručili su iz HEP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close