Živio minus!!

Inflacija od građana BiH pravi mađioničare

Građani kažu da teško mogu izračunati koliko im je inflacija pojela novca, jer su cijene iz dana u dan sve više.
Gospodarstvo / Novac | 15. 09. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u Bosni i Hercegovini buja i utјеče na životni standard građana i stoga bilo kakvo povećanje plaće građani ne osjete u velikoj mjeri, jer su potrošačke cijene znatno porasle.

Uz pandemiju, rat u Ukrajini i bez adekvatnih mjera vlasti poslodavci se teško odlučuju na povećanje plata radnicima jer im se ne smanjuju porezna opterećenja, piše BHRT

Video: Inflacija u Bosni i Hercegovini buja i utјеče na životni standard građana

Građani kažu da teško mogu izračunati koliko im je inflacija pojela novca, jer su cijene iz dana u dan sve više.

Ne ostane ništa 

Inflacija u našoj zemlji nezaustavljivo guta plaće radnika. Cijene svakim danom šokiraju građane. Režije, ako se izostavi plin i ogrjev za zimu, donekle su u rangu prošlogodišnjih, ali ono na što najviše izdvajamo nоvca je prehrana. Koliki je to udar na kućni budžet, Dževad iz Sarajeva nam kaže da ne smije ni izračunati. Tvrdi da su namirnice poskupjele za 100 posto i za to izdvaja najviše novca.

Pravi mađioničari u preživljavanju su umirovljenici. Naročito oni s najnižom mirovinom. Dok plate režije, kupe hranu i lijekove od penzije, kažu nam, kao i ranije ne ostane im ništa.

Na brojne upite koje smo poslali kompanijama, s pitanjem jesu li povećali plaće radnicima zbog inflacije, odgovorili su tek neki.

"Od početka godine plaće radnicima su povećane u prosjeku 6%. Stimulacije se isplaćuju tijekom godine, a u skladu s politikom zarada i performansama radnika. Također se svake godine svim zaposlenima isplaćuje 13-a plaća, kao i regres", rekli su iz Hemofarma.

Radne snage nedostaje u pekarskoj proizvodnji, koja je poskupjela. Da bi zadržali radnike, neki poslodavci se odlučuju na povećanje plaća.

Profit raste, plaće stoje 

"Plaće su otišle vjerojatno i više nego što smo i mi i kupci mogli izdržati. Mislim da su plate u pekarstvu otišle 15 do 20 posto u zadnjih godinu dana. Vi kаo poslodavac jednostavno morate pratiti što se događa na tržištu radne snage i sam nedоstatak radne snage vas tjera da to radite samoinicijativno u skladu s mogućnostima", kazao je vlasnik lanca pekara Saša Trivić.

Ono što je inflacija donijela jeste blagi rast prihoda u sektoru trgovine. Najtraženiji artikli - hrana, bijela tehnika i odjeća u sektoru maloprodaje za mnoge trgovačke lance donijeli su milijune profita. Ako raste profit, zašto ne rastu plaće radnicima? Struka objašnjava to za poslodavca znači i povećanje poreznih troškova, a država ni dalje nema set zakona pomoći gospodarstvu.

"Država može svojim propisima smanjiti fiskalno opterećenje rada. Činjenica je da je opterećenje rada u BiH iznad fiskalnog opterećenja u zemljama regije", istaknuo je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici jasmin Halebić.

"Entiteti mogu subvencionirati razne segmente života građana i da tako olakšaju život našeg običnog čovjeka", naveo je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prognoze su, kažu analitičari, da ćemo ovisiti od domaće proizvodnje. I upravo tu možemo platiti ceh nebrige za zaštitu domaće proizvodnje i poljoprivrednika, što je u doba inflacije stub ishrane svih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close