Bahatost prema medijima: Ministarstvo šuti i isplaćuje naknade komisijama
Novinari su se Ministarstvu obratili još 25. srpnja sa nekoliko pitanja. Rok za dostavljanje odgovora u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama je 15 dana. Prošao taj datum odavno.

Bahatost prema medijima: Ministarstvo šuti i isplaćuje naknade komisijama

Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2022. u 11:35 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federalnom ministarstvu zdravstva nije ograničen broj komisija u kojima zaposlenici mogu sudjelovati. Ni maksimalan iznos naknade koji se može dobiti na godišnjem nivou. I nema odgovora na važno pitanje – trpe li redovni poslovi i zadaci zbog obaveza u komisijama?

Osim toga, Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je da naknade članovima komisija koji su zaposlenici Ministarstva nisu imale tretman plaće, odnosno oporezivog prihoda od nesamostalne djelatnosti, što nije u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

O svemu ovome opširan tekst je napisala novinarka portala Interview.ba

''Obaveza poslodavca je da obračuna i uplati poreze i doprinose u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak, kao i Zakonom o doprinosima i Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa. Iako je određeni broj komisija formiran na osnovu posebnih propisa, ističemo da se radi o poslovima i zadacima koji su u nadležnosti Ministarstva, u okviru redovnih radnih zadataka utvrđenih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji. Na osnovu uvida u dokumentaciju konstatirali smo da je za rad zaposlenika u komisijama isplaćen ukupan neto iznos od 195.990 KM'', naveli su revizori u izvještaju.

U Ministarstvu šute

U komisije su imenovani zaposlenici koji u većini slučajeva obavljaju rukovodeće poslove, savjetnici i pomoćnici ministra, tajnik Ministarstva i šefovi odjela. Njihove ukupne naknade za godinu dana bile su od 305 do čak 20.480 KM.

Ovaj najveći iznos isplaćen je pomoćnici ministra u Sektoru za farmaciju i kemikalije. Ona je za rad u komisijama tijekom 2021. godine dobila 20.480 KM, dok je njena osnovna godišnja neto plaća iznosila 24.738 KM.

Malo manje novca inkasirala je šefica Odsjeka za normativno-pravne poslove. Za komisije je dobila 17.210 KM,  a za redovan rad 18.902 KM.

U revizorskom izvještaju ne navode se imena ovih uposlenica. Ni u Ministarstvu zdravstva novinarima portala Interview.ba nisu rekli o kome se radi.

Na njihovoj internet stranici navedeno je da je pomoćnica ministra u Sektoru za farmaciju i hemikalije Sanja Čustović.

Novinari su se Ministarstvu obratili još 25. srpnja sa nekoliko pitanja. Rok za dostavljanje odgovora u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama je 15 dana. Prošao taj datum odavno. Sve što su novinari uspjeli dobiti kao povratnu informaciju od službenice za odnose s javnošću jeste da odgovora još nema.

Tražili su novinari i da im se dostave imena i prezimena osoba na koje se ovi podaci odnose, kao i ostalih uposlenika Ministarstva koji su tijekom 2021. dobili ukupnu naknadu iznad 10.000 KM za rad u komisijama, nazive komisija u kojima su sudjelovali i ostvarile naknadu, datume održavanja sjednice komisija i pojedinačne iznose za svaku.

Zamolili su novinari i da im se jave pomoćnice ministra i šefice Odsjeka, te pitali planira li Ministarstvo ograničiti broj komisija u kojima mogu sudjelovati zaposlenici i maksimalni iznos naknade koji mogu dobiti na godišnjem nivou.

Ponovljene preporuke

Nakon upornih pokušaja uspjeli su stupiti u kontakt sa Sanjom Čustović. Rekla je samo da ne želi govoriti o tome jer Ministarstvo ima osobu koja je zadužena za odnose s javnošću, i poklopila slušalicu.

Revizori su u izvještaju konstatirali da članstvo zaposlenih u velikom broju komisija može imati utjecaja na kvalitetno i efikasno obavljanje radnih poslova i zadataka. Kao i u prethodnom, za 2020. godinu, preporučili su Ministarstvu da ograniči broj komisija u kojima mogu sudjelovati zaposlenici i definiraju maksimalni iznos naknade koji mogu dobiti na godišnjem nivou.

Uz ovakav odnos prema instituciji revizije i bahatost koju su pokazali prema medijima, nemamo razloga da se nadamo da će učiniti bilo šta da ispune preporuke o koje se godinama oglušuju.

Kopirati
Drag cursor here to close