Novi rast cijena

Skuplje gorivo u BiH

Anketirani građani kažu da poskupljenja teško podnose te da ih ne ohrabruje ni to sto je najavljeno da će u gorivo dodatno poskupjeti.
Gospodarstvo / Novac | 22. 08. 2023. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočimo novom udaru na džepove građana. Poskupjeli su svi naftni derivati diljem Bosne i Hercegovine.Kao razlog novom poskupljenju goriva navode se ulazne cijene i činjenica da potpuno ovisimo od uvoza i cijene diktira svjetsko tržište. Građani umorni od novih poskupljenja, i zabrinuti što će lančano, sa većom cijenom goriva poskupjeti i ostale namirnice.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH za samo mjesec dana dizel je poskupio za čak 30 feninga i sada iznosi oko 2 marke i 80 feninga na pojedinim benzinskim crpkama. Iz Udruženja prometnika naftnih derivata neformalno su za BHRT rekli da gorivo poskupljuje zbog povećanja ulaznih nabavnih cijena.

Anketirani građani kažu da poskupljenja teško podnose te da ih ne ohrabruje ni to sto je najavljeno da će u gorivo dodatno poskupjeti.

Autoprevoznik iz Sarajeva navodi: "Stvarno će se loše odraziti na transport, inače na transport mi smo u podređenom položaju zbog poskupljenja nafte, a ona nije poskupila nigdje u svijetu, samo kod nas - to je taj naftni lobi što poskupljuje - diže cijene to je čista pljačka".

Ekonomist Igor Gavran sumnja u opravdanost poskupljenja, jer se padovi cijena na svjetskom tržištu nisu osjetili u BiH. Podsjeća i da strani ulagači u naftnu privredu nisu ispunili svoje uslove iz privatizacijskog ugovora te smo prinuđeni kupovati naftne derivate.

"Ne bi trebalo biti prepreka ni da se na neki način ili natjeraju na pokretanje proizvodnje ili da im se oduzme takva uništena naftna privreda i da se onda proizvodnja pokrene što bi dovelo do značajnog pada cijena na bh tržištu, ali u nedostatku takvih mjera ono što bismo svakako mogli učiniti jeste koristenje robnih rezervi bez ikakvog admininstrativnog formiranja cijena jednostavno da je iskorišten period koji još uvijek traje relativno nižih cijena nafte i goriva'', navodi Gavran.

A prepreke, ili nedostatak volje za formiranje robnih rezervi očigledno su prisutne. Optimistične nisu ni najave, s obzirom na to da su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske najavili da vozači mogu očekivati nove korekcije cijena, i to za oko 5 feninga.

Pojašnjavaju, rast cijena na maloprodajnim mrežama uzrokovan je rastom burzovnih kotacija naftnih derivata kao i jačanjem dolara u odnosu na konvertibilne marke i euro.

Kopirati
Drag cursor here to close