Rosatom

Ruska tvrtka za nuklearnu energiju očekuje 15 posto veći izvoz u 2022.

Zapad nije uveo sankcije Rosatomu zbog ruske invazije na Ukrajinu, iako su Sjedinjene Države neko vrijeme razmatrale tu mogućnost.
Gospodarstvo / Novac | 27. 12. 2022. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rosatom očekuje 15 posto veći izvoz u ovoj godini, izjavio je izvršni direktor Aleksej Lihačov za ruski dnevnik Izvjestija, dodavši da u idućih deset godina očekuje stabilnu potražnju iz inozemstva.

''Izvoz će porasti oko 15 posto. No, treba znati da to ni izdaleka nije maksimum'', citira Izvestija Lihačovljevu izjavu. Među motorima rasta Lihačov je izdvojio realizaciju starih narudžbi, isporuku goriva, proizvode od obogaćenog urana i usluge konverzije, ali i gradnju 23 nuklearne elektrane u sklopu projekata u desetak zemalja, piše Hina.

Zapad nije uveo sankcije Rosatomu zbog ruske invazije na Ukrajinu, iako su Sjedinjene Države neko vrijeme razmatrale tu mogućnost, napominje Reuters. ''I u takvim je uvjetima naš portfelj inozemnih narudžbi za idućih 10 godina stabilan na razini 200 milijardi dolara'', rekao je Lihačov.

'''U ovoj godini prekoračit ćemo psihološki važnu granicu i u inozemstvo isporučiti proizvode u vrijednosti većoj od 10 milijardi dolara'', dodao je.

U kolovozu Rosatom je zatražio odštetu od finskog partnera Fennovoime zbog odustajanja od gradnje nuklearne elektrane u Finskoj, a Fennovoima je uzvratila istom mjerom. Konzorcij Fennovoima, u kojem Rosatom ima udio od 34 posto, raskinuo je u svibnju ugovor s ruskim partnerom o gradnji nuklearne elektrane na rtu Hanhikivi, na sjeverozapadu Finske, ukazujući na kašnjenje radova, a potom i pojačane rizike zbog rata u Ukrajini.

Početkom prosinca Rosatom je izvijestio da je međunarodni Odbor za rješavanje sporova (DRB) finski potez proglasio 'nezakonitim'. Sredinom mjeseca Fennovoima je na svojoj web stranici ustvrdila da preporuka DRB-a nije konačna ni obvezujuća i dodala da je dostavila pisani prigovor na rad odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close